![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie panel pokazujacy mi statystyki z ostatnich miesiecy. Kod wygląda mniej więcej tak:
Funkja pokaztabele wyglada mniej wiecej tak:
Moje pytanie brzmi: Jak wybrac z bazy wszystkie unikalne miesiace z ktorych funkcja pokaztabele() musi zostac wywolana? Bo nie usmiecha mi sie kazdego pierwszego grzebanie w kodzie i poprawianie array'a $miesiace. Jak mozna to zoptymalizowac? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Pomijajac juz tak drobny fakt, ze funkcja date() moze ci zwrocic aktualny miesiac i sobie mozesz na tej podstawie wygenerowac liste aktualnych miesiecy, to takie rzeczy robi sie jednym zapytaniem na bazie. Przy zalozeniu rzecz jasna ze columna added jest typu DATE a nie VARCHAR
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko @trueblue jeśli autor ma rekordy z poprzedniego roku to też się załapią (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Nie prościej wyciągnąć x ostatnich miesięcy ? Tylko pytanie czy np. 3 pełne miesiące poprzednie + aktualny czy tylko 3 mc włacznie z obecnym (rozpoczynając od 1szego dnia miesiąca) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Tylko @trueblue jeśli autor ma rekordy z poprzedniego roku to też się załapią @Pyton o WHERE nie slyszal? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko @trueblue jeśli autor ma rekordy z poprzedniego roku to też się załapią (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pyton_000, tak, ale ja nie wiem dla jakiego okresu mają być statystyki. Ale ogólnie, to trochę bez sensu i najlepiej zrobić to tak jak nospor pisze. Bo teraz jest wyciągany zakres danych, który i tak wygeneruje się docelowym zapytaniem. Czyli można zrobić właśnie w jednym zapytaniu. To w głównej mierze info do autora. Ten post edytował trueblue 7.09.2016, 17:29:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:08 |