![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ! jak mając odczytane wartości z tablicy Array w zmiennej $_POST['nazwa'] jak teraz odczytać poszczególne indexy tablicy
przypisać do nowych zmiennych. odczytując dane z bazy to łatwe np w pętli while. Ale tu nie wiem jak ma wyglądać poprawny zapis nie wiem gdzie podać nr indeksu z tablicy, próbowałem tak: $zmienna = $_POST['nazwa'][0]; ale nie działa. Jak ma wyglądać poprawna forma składni ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw sprawdź co jest w tej tablicy var_dump($_POST['x']); a później już wedle życzenia, foreach, while, list. Tak opisałeś problem że nie do końca wiadomo o co chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<form action="test4.php" method="post">
<SELECT name="dzien[]" size="1"> <option>pon</option> <option>wt</option> <option>śr</option> <option>czw</option> <option>pia</option> <option>sob</option> </SELECT> <button type="submit" name="dzien[]" value = " " >Kasuj Rekord</button> </form> $wynik = count ($_POST['dzien']); i teraz mając odczytaną wartośc wybranej pozycji <option> w zmiennej z tablicy chce ją przypisac do nowej zmiennej i potem podstawić jako wartość rekordu do skasowania w bazie. Chce do tego uzyć opcji <button> bo wysłam formularz roznymi przyciskami i jak chce skasować powiedzmy dany dzień z bazy to wlasnie przez przycisk jak wyzej podany. Mysle ze teraz opisałem lepiej o co mi chodzi. I proszę ci podaj mi dokladny zapis a nie czym. Bo wiemze while lub foreach itp.. ale niemoge dopasowac zapisu bo mam syntax albo zero wyniku a w tablicy jest. Mozesz pop prostu zapisac mi poprawnie jak przypisac nową wartośc do tej zmiennej z wartościa z tablicy $_POST['dzien']. Bo print_r pokazuje ze wartośc jest przypisana wybrana z listy wartości <option> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę bez sensu ten formularz.
SELECT name="dzien[]" mowi ze będzie tablica wartości czyli od razu powinien być multiple="multiple" ale zarazem limitujesz do jednej wartości (size=1) czyli wtedy powinno być name=dzien. Submit połączy obie tablice i wydrukuje dwa elementy: wybrany dzień oraz spację " ". Jeśli chcesz kasować kilka dni na raz to wywal size, submit nazwij załóżmy name="kasuj_rekord", option niech mają value po kolei 1,2,3 dla każdego dnia i w PHP:
|
|
|
![]()
|
|
W sumie potrzebuje wybrać jedną wartość ale nie wiem jak odczytać zaznaczoną pozycje na liście wyboru, jak rozpoznać która została wybrana i przesłać ją
do zmiennej. Zdecydowalem sie więc na tablice i z niej wybrać wymagany index, ale nie jest to raczej dobry wybór w sytuacji w jakiej ja chce uzyć tylko jedenj wartości. Dzięki twojemu przykładowi na tablice wiem juz jak to zrobic z pojedynczą wartości za co wielkie dzięki. Ten post edytował scorpion10 10.07.2016, 14:14:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu miałeś odpowiedź: Temat: Wynik z bazy Mysql wyswietlany w %3Coption%3E%3C option%3E jak rozpoznac
|
|
|
![]()
|
|
Opisałem dokładniej twój problem jeśli chcesz poczytać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 8.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
test4.php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 14:40 |