![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce aby można było pobrać język ustawiony w przeglądarce i na jego podstawie ustawić język strony. Problem mam w tym ze przy pierwszym uruchomieniu przeglądarki dzięki sesji ładnie się to uruchamia, natomiast gdy otworze nową zakładkę i uruchamiam tą stronę on najwyraźniej nadal ma sesje i już nie wchodzi do mojego ifa i nie sprawdza już tego języka, może ktoś powiedzieć jak powinienem to prawidłowo zrobić.
Ten post edytował Gothicbezimienny 24.06.2016, 10:28:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No tak, sesja jak to sesja, trwa...
Co ty chcesz osiagnac przez zwiekszanie lang w session o 1? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic właściwe mi nie powiedziałeś konstruktywnego. Aktualnie nie ma zastosowania ta inkrementacja, to pozostałości po próbach wymyślenia jakiegoś sposobu o to co pytam.
No i dalej szuakm odp. na moje pytanie czy da się jakoś to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nadal nie napisales co chcesz zrobic wiec niby jak mialem ci napisac cos madrego? Napisalem: 'Co cchesz osiagnac' a ty nie odpowiedziales na to pytanie...
Wywal tego ifa i po sprawie skoro do niczego ci nie jest potrzebny -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 10 Dołączył: 13.03.2014 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po 1 skoro robisz substringa który zostawi Ci 2 elementy to po co są te ify:?
Po 2 nie lepiej zamiase ifów i elsów zrobić switcha? Po 3 taki jest mechanizm sesji. To jest jej główne zadanie. Zostać ile chcesz. Jeśli i tak chcesz sprawdzać język co wejście na stronę (co jest jedną z najbardziej bezsensownych rzeczy jakie dziś widziałem ponieważ user raczej nie zmienia języka przeglądarki to nie używaj do tego sesji tylko po prostu sprawdzaj język i wyświetlaj treści w danym języku. Po 4 jeśli chcesz pomocy odpowiadaj na pytania innych. Większość osób które będą chciały Ci pomóc zarabia na znajomości tego języka i ma w nim większe doświadczenie przez co mogą Ci podpowiedzieć coś o czym nawet byś nie pomyślał. |
|
|
![]()
|
|
nospor :
Cytat Nadal nie napisales co chcesz zrobic wiec niby jak mialem ci napisac cos madrego? Napisalem: 'Co cchesz osiagnac' a ty nie odpowiedziales na to pytanie... Wywal tego ifa i po sprawie skoro do niczego ci nie jest potrzebny 1. Napisałeś dokładnie tak: Cytat No tak, sesja jak to sesja, trwa... Co ty chcesz osiagnac przez zwiekszanie lang w session o 1? a ja odpowiedziałem więc skąd ta pretensja: Cytat Aktualnie nie ma zastosowania ta inkrementacja, to pozostałości po próbach wymyślenia jakiegoś sposobu o to co pytam. A co che ogólnie osiągnąć napisałem w pierwszym poście, czy napisałem to w sposób nie zrozumiały ? ![]() Napiszę jeszcze raz, chciałbym znaleźć sposób na to by nie tylko za pierwszym uruchomieniem strony sprawdzany był język, ofc nie chodzi mi o ciągłe sprawdzanie bo w tedy się strona zapętli, ale chodzi np. włączam 1 zakłądke z XYZ.com moja pentla eleganco sprawdza język i ustawia też taki język strony. Natomiast jak otworze drugą zakładkę też z XYZ.com użyta przezemnie w ten sposób sesja już nie pozwala na wejście do if, natomiast innego pomysłu nie wymyśliłem i tu pytanie czy ktoś miałby pomysł aby nawet po otwarciu nowej zakładki język był sprawdzany znów. NickOver : 1. słuszna uwaga ![]() 2. Cytat Po 2 nie lepiej zamiase ifów i elsów zrobić switcha? Mam wersje z casami ale właśnie mi wydaje się lepsza opcja z ifami mogę się mylić ale to bardzo podobna struktura do tej z ifami wiec to żaden problem. I nie chodzi mi o sprawdzanie języka co wejście na stronę bo to porostu by zapętlało przekierowania na stronie tylko j.w. 3. Wiem jaki jest mechanizm sesji i dlatego napisałem ten post z prośbą o pomoc w wymyśleniu lepszego sposobu niż ja zdołałem o ile jakiś sensowy istnieje. I wiem że to sprawdzanie, szczególnie w różnych przypadkach może być bezsensowne ale powiem tak klient czasem ślepo czegoś chce. Przy użyciu samych pętli switch/if przekierowania się zapętlają ponieważ każde otwarcie strony przechodzi pętle, zmienna sesyjna pozwala mi na jako takie prawidłowe działanie tego. 4. Właśnie tak zrobiłem odpowiedziałem. I właśnie dlatego napisałem na forum bo sam nie umiem lepiej wymyślić i może ktoś pomoże bardziej doświadczony. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Napiszę jeszcze raz, chciałbym znaleźć sposób na to by nie tylko za pierwszym uruchomieniem strony sprawdzany był język, ofc nie chodzi mi o ciągłe sprawdzanie bo w tedy się strona zapętli, ale chodzi np. włączam 1 zakłądke z XYZ.com moja pentla eleganco sprawdza język i ustawia też taki język strony. Natomiast jak otworze drugą zakładkę też z XYZ.com użyta przezemnie w ten sposób sesja już nie pozwala na wejście do if, natomiast innego pomysłu nie wymyśliłem i tu pytanie czy ktoś miałby pomysł aby nawet po otwarciu nowej zakładki język był sprawdzany znów. Motasz sie w zeznaniach i podajesz sprzeczne rzeczy jakie chcesz zrobic...Raz piszesz ze chcesz za kazdym razem a potem ze jednak nie, tylko gdy przelaczysz na inna zakladke. A wiec info dla ciebie: sesja nie wie czy ty sie przelaczasz na inna zakladke czy nie. sesja to sesja i dziala w obrebie tej samej przegladarki. W ogole zabierasz sie do tego od zlej strony. Jezyka nie powinno sie zapisywac w sesji na podstawie jakis tam dziwnych ustawien. Jezyk powinien byl w adresie url i z niego odczytywany i koniec kropka. Czyli jak masz strone powiedzmy xyz.pl to zakladamy ze domyslnym jezykiem jest PL i tego uzywasz. Ale jak ktos wpisze xyz.pl/en/ lub en.xyz.pl to znaczy ze ten ktos przechodzic na jezyk EN. Analogicznie inne jezyki. I na stronie jak tworzysz linki w tresci strony to one maja zawierac info o jezyku w jakim aktualnie czlowiek sie znajduje. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 13:41 |