![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, znalazłem ciekawą linijkę w pewnym cmsie i wydaje się być podatny na atak Path Traversal.
Zostało mi jedna rzecz mianowicie mogę dowolnie manipulować adresem i wyświetlić dowolny plik ale nie mogę się cofnąć w drzewie katalogów bo jest na końcu mniejwięcej taki filtr: Czyli xxx jest filtrowana pod kątem dwóch kropek i zamienia je na jedną. I tu pytanie czy da się to jakiś obejść (linux)? Ten post edytował duch4ever 23.04.2016, 23:36:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie, muszę się cofnąć o kilka katalogów aby pobrać config z hasłami mysql itp. i do tego mogę manipulować tylko zmienną $_GET['xxx']. Dalej w hierarchii nic nie ma tylko pliki html.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 10 Dołączył: 13.03.2014 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na mój rozum jeśli 2 kropki zamienia w jedną, to dając 3 kropki zostaną dwie.
|
|
|
![]()
|
|
Nie, 2 i więcej zamienia na jedną: http://www.phpliveregex.com/p/fsk
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie, muszę się cofnąć o kilka katalogów aby pobrać config z hasłami mysql itp. i do tego mogę manipulować tylko zmienną $_GET['xxx']. Dalej w hierarchii nic nie ma tylko pliki html. Ale to musisz się cofać z poziomu zmiennej GET? Nie możesz tego na sztywno w kodzie umieścić ? Jeżeli będzie to na sztywno w kodzie, a będziesz ze zmiennej GET pobierał tylko nazwę pliku, to basename jest wystarczające. W przeciwnym wypadku żadne wyrażenie ci nie pomoże. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przez ten filtr nie cofniesz się. Chyba że . zostanie zamieniona na jakiś kod odpowiadający . i ten to przeparsuje poprawnie.
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie dlatego pytam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) próbowałem zamieniać jak piszą na wiki ale nie działa:
%2e%2e%2f which translates to ../ %2e%2e/ which translates to ../ ..%2f which translates to ../ %2e%2e%5c which translates to ..\ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 18:48 |