![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry, stworzyłem formularz z którego za pomocą kontrolera pobieram wybrane zdjęcie, sprawdzam warunki czy wszystko jest ok, dodaje zdjęcie na serwer i w innym pliku towrzę miniaturkę.
Oto szablon: oraz kontroler:
Kontroler posiada jeszcze parę innych funkcji dlatego część z dodawaniem zdjęcia umieściłem w instrukcji if. Problem jest taki, że tworzenie miniatury nie powodzi się. Po kliknięciu przycisku "Dodaj" - dodaje się samo zdjęcie, a przeglądarka pokazuje błąd "500" mianiturka nie tworzy się. Problem ten występuje tylko gdy kod dodający zdjęcie i tworzący miniaturę umieszczę wewnątrz instrukcji if. Gdy cały kod jest poza if wszystko działa. Proszę o pokazanie mi gdzie jest problem. Zależy mi na tym, żeby kod był wewnątrz instrukcji if. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musiałem sobie sformatować kod bo tego się czytać nie dało. Skoro wykonujesz funkcję i chcesz wyświetlić jej wynik to nie dawaj w niej echo, tylko zwróć true lub false i w kontrolerze wyświetl odpowiedni komunikat. Możesz mi powiedzieć co dokładnie dajesz jako drugi parametr funkcji? Ten post edytował Rysh 9.03.2016, 22:04:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na razie nie chodzi o wyświetlanie komunikatów lecz o to aby kod działał i tworzyła się miniaturka.
Drugim parametrem funkcji jest rozszerzenie zdjęcia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Głupek ze mnie, przecież funkcja nie zna zmiennej $config. Jak byś włączył pokazywanie błędów byś widział co pluje paraser.
Ten post edytował Rysh 9.03.2016, 22:16:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Czyli mam rozumieć błędów paraser nie zgłasza?
Przenieś funkcję generateThumbnail przed moment w którym jej używasz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przestawienie kodu w taki sposób także nic nie pomaga:
Po kliknięciu dodaj wyświetla się błąd 500 w przeglądarce. Tak jakby gdzieś czegoś brakowało .. Najbardziej dziwne jest to, że gdy kod ma działać poza instrukcją if to wszystko działa, kod działa nawet w instrukcji if gdy nie musi tworzyć miniaturki. Co jest nie tak z funkcją generateThumbnail? Wychwytywanie błędów pokazuje: Fatal error: Call to undefined function generateThumbnail() (ścieżka do pliku) on line 107 107 linijka po pewnych zmianach w kodzie to: print generateThumbnail($_FILES['upload_image']['name'][$key], $extension[count($extension)-1]); // funkcja tworząca miniaturkę Ten post edytował arekko 10.03.2016, 14:02:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywołujesz funkcje która jeszcze nie istnieje - tak nie można w PHP. Najpierw funkcja potem wywołanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przeniosłem wywołanie na koniec. Działa. Dziękuję
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:13 |