![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuje połączyć 3 tabele. Potrafię to zrobić w taki sposób że otrzymuję dane tylko "udanych połączeń" że dany serial.title_pl = video.title_pl.
SELECT serial.title_pl, video.title_pl FROM serial, video, serial_video WHERE serial.serial_id = serial_video.serial_id AND serial_video.video_id = video.video_id Chciałbym aby wypisał wszystkie title_pl nawet te do któryh nie jest przypisane serial.title_pl czyli z wartościami NULL. Dziękuje za pomoc bo głowię się nad tym już od wczoraj :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak widziałem ten diagram, ale on dotyczy dwóch tabel. I nie bardzo mogę przekształcić to na 3 tabele :/
A dobra mam : SELECT serial.title_pl, video.title_pl FROM video LEFT OUTER JOIN serial_video ON serial_video.video_id = video.video_id LEFT OUTER JOIN serial ON serial.serial_id = serial_video.serial_id nie sądziłem, że można dwa razy LEFT OUTER JOIN Ale jednak potrzebuję dalszych modyfikacji :/ Bo otrzymuje taki wynik: W dwóch kolumnach: The Cyanide & Happiness Show A Day At The Beach NULL Amator Sonic Do Wynajęcia Angry Birds I ciężko mi teraz to posegregować. Bo mogę posegregować według tytułu odcinka/filmu albo wg. tytułu serialu. A czy można tak zrobić aby dodał tytuł serialu do tytułu odcinka? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
concat() łączy wartości.
Poza tym sortować też możesz po kilku kolumnach. Ten post edytował kapslokk 22.01.2016, 15:57:44 |
|
|
![]()
|
|
No tak. Dzięki. Mam już całość (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
SELECT CONCAT_WS(': ',serial.title_pl,video.title_pl) FROM video LEFT OUTER JOIN serial_video ON serial_video.video_id = video.video_id LEFT OUTER JOIN serial ON serial.serial_id = serial_video.serial_id ORDER BY CONCAT_WS(': ',serial.title_pl,video.title_pl) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 19:21 |