![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2010 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.
Postanowiłem wykupić swój pierwszy serwer w życiu. Posiadam kilka projektów no i chciałem je podpiąć do osobnych subdomen. Aby uzyskać zamierzony efekt dodałem do .htaccess
Linków jakich używam w plikach w katalogu do którego odnosi się subdomena to np: ccs/style.css js/jquery.js itd... Pojawił się problem bo aby na subdomenie to się wczytało to muszę wszystkie linki zmieniać względem katalogu głównego czyli powyższe muszę zmienić na: subdomena/ccs/style.css sumdomena/js/jquery.js itd... Pytanie moje brzmi jak zrobić żeby nie zmieniać w każdym pliku zawierającym jakiś url tych linków aby pozostały takie jak są ? Dodam że hosting mam w kei.pl Ten post edytował djsalat 20.01.2016, 16:16:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2010 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo chce mi działać ten base ponieważ jeżeli wchodzę do katalogu
www.domena.pl/subdomena/ to nie widzi nic. dobra zrobiłem tak:
A czy istnieje mniej inwazyjna metoda żeby nie ingerować w kod strony tylko np zrobić to po stronie serwera ? przy powyższym rozwiązaniu mam tak że wchodzę sobie na stronkę subdomena.domena.pl po kliknięciu w dowolne hiperłącze na stronie pojawia się i tak: domena.pl/subdomena/strona_subdomeny.php a chciałbym żeby to było cały czas: subdomena.domena.pl/strona_subdomeny.php Ten post edytował djsalat 20.01.2016, 13:25:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wydaje Cie się, że Twój .htaccess wykonuje to, czego być może właśnie w tej chwili nie chcesz?
|
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem o co Ci chodzi?
RewriteEngine On dyrektywa włączająca silnik przepisywania adresów. Options +FollowSymlinks dowiązania symboliczne RewriteBase / - dyrektywa określa ścieżkę bazową (adresu URL) RewriteCond - dyrektywa określająca dodatkowe warunki wykonania RewriteRule. RewriteCond testowana_zmienna wzorzec_dopasowania [flagi] testowana_zmienna - moduł mod_rewrite umożliwia wykorzystywanie w warunkach zmiennych systemowych, nagłówków, ciasteczek, itp. wzorzec_dopasowania - podobnie jak w przypadku RewriteRule jest to oparta o wyrażenia regularne maska dopasowania. Dodatkowo poza wyrażeniem regularnym są dodatkowe warianty: RewriteRule ^(.*)$ subdomena/$1 [L] - to podstawowa dyrektywa mod_rewrite i definiuje dokładnie jeden wzorzec przepisywania. RewriteRule wzorzec adres_docelowy [flagi] wzorzec - czyli oparty o wyrażenia regularne zgodne z perlem (PCRE - Perl Compatible Regular Expression) wzorzec dopasowania URI-Path. Obrazowo mówiąc wzorcem objęcte jest to wszystko co jest po nazwie domeny (bez /) i nie zawiera argumentów query stringa. adres_docelowy - adres na jaki ma zostać wzorzec zamieniony (adres lub ścieżka docelowa). flagi - dodatkowa informacja dla Apache'a, informująca o sposobie wykonania przepisania lub opcjach/operacjach dodatkowych. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za info.
To co obecnie robisz w .htaccess to przekierowanie subdomeny na subdomenę z katalogiem o nazwie prefixu, skoro tego nie chcesz, to tego nie rób. Masz utworzone subdomeny? |
|
|
![]()
|
|
Tak w panelu hostingu mam potworzone subdomeny.
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie skoro chcesz po kliknięciu na adres: http://subdomena.domena.pl/strona_subdomeny.php pozostać na tym adresie, to nie są Ci potrzebne reguły w .htaccess.
|
|
|
![]()
|
|
dobra a pliki css i js jak sie do nich odwołać? jak zmienie base (na /subdomena/)to automatycznie wszystkie linki bedą się odwoływać i przenosić na stronę:
domena.pl/subdomena/jakiś_plik |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No ale skoro wszystko masz na subdomenach i wyrzuciles juz te durne reguly z htaccess to i base ci niepotrzebne
|
|
|
![]()
|
|
Dobra ale jestem pała...
Z panelu WebAs można zrobić przekierowanie od razu na katalog który tam się wskazuje... Dlatego te htaccess są niepotrzebne i już je usunąłem a wszytko działa bez problemu. Temat do usunięcia/zamknięcia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dzięki za czas poświęcony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:11 |