![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie
Załóżmy że robię do pewnej podstrony dropdownlist która standardowo wyświetla wartości z konkretnej kolumny tabeli. Następnie chciałbym aby edytując pewne wartości formularza (między innymi jedna wartość wybierana z dropdownlist) aby drop down lista zaczynała się najpierw od tej wartości która jest zaznaczona w formularzu. Np formularz kupna samochodu, z dropdownlist wybieram kolor zielony i potem przy edycji tego formularza lista się zaczyna od tego koloru (domyślnie lista pierwszą wartość ma "wybierz kolor"). Mam nadzieję że za mocno nie nagmatwałem. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.w3schools.com/tags/att_option_selected.asp
W bazie masz zapisane dane, m.in. kolor. Nie wiem czy w bazie masz np. listę wszystkich dostępnych kolorów. Jeśli tak to po prostu ją pobierasz, jeśli nie masz takiego czegoś to zrobiłbym tablicę z dostępnymi wartościami. Potem w pętli tworzyłbym selecta i sprawdzałbym czy kolor równa się kolorowi z bazy. Jeśli tak to dodawałbym selected i tyle. Być może coś lepszego dałoby się wymyślić ![]() Ten post edytował Fred1485 29.12.2015, 18:59:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest to co mówiłem że mam. I coś gdzieś wypatrzyłem że kolory z tej listy należy porównać z wartością danej zmiennej. Czy do tego muszę tu zrobić dodatkowe zapytanie SQL? Niby sprawa prosta a jednak już się trochę mi namieszało |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie wszystko już masz. Jeśli chcesz edytować wprowadzone dane to zapewne pobierasz z bazy zapisany "obiekt", w którym masz id wybranego koloru. Teraz wystarczy przy generowaniu formularza edycji (kod, który podałeś) porównywać po kolei dodawane opcje koloru z tą, która jest zapisana w edytowanym obiekcie.
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:08 |