Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Pytanie o zapis w ofertach pracy
tomiozo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć, pracuje parę lat w IT, gdzie częściowo zajmuje się programowaniem w PHP, praca już mnie na maxa nudzi, za psie pieniądze, monotonia, brak stabilności, zero uznania itd.
Jedyna radość to pisanie kodu, więc postanowiłem, że pójdę w tym kierunku.
Przeglądam właśnie oferty pracy i często znajduje zapis w stylu: "Znajomość dowolnego frameworka MVC".

Czy ktoś wytłumaczy mi po co pracodawcy np. 10 pracowników, gdzie każdy zna inny framework?
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Znając jakikolwiek framework możesz bardziej bezboleśnie przejść na inny. Zasada działania większości z nich jest bardzo zbliżona. Ja jestem doskonałym przykładem. Przez lata programowałem w Kohanie. Otrzymałem ofertę pracy przy projekcie opartym na ZF1, jako wymóg też podawano znajomość dowolnego frameworka. Z ZF1 nigdy nie korzystałem, kompletnie go nie znałem. Po 2 tygodniach obeznania z projektem byłem w stanie pisać nowe moduły do aplikacji i sprawnie poruszać się po ZF1. No i tak już nieco ponad 2 lata (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
PrinceOfPersia

-----

Można to rozszerzyć na znajomość "dowolnego języka programowania". Jeśli znasz jeden język, nauczysz się drugiego szybciej. Najlepiej jeśli znasz kilka języków programowania i parę paradygmatów (strukturalny, obiektowy, funkcyjny etc.). Wtedy nowego języka nauczysz się w kilka dni, czy nawet godzin czasami.
+Quote Post
mrc

-----

Najgorszą bolączką jest dowiedzieć się, czym tak na prawdę jest MVC i zacząć go używać. Jak znasz już jeden framework, to znaczy że przeszedłeś już przez to, i będziesz musiał jedynie przesiąść się najwyżej na coś innego.
+Quote Post
tomiozo

-----

Z frameworków nie korzystam, używam MVC ale pisząc od deski do deski z palca posiłkując się jakimś template enginem.
Miałem bardziej nadzieję, na odpowiedź sugerującą, że to raczej nie jest wymaganie konieczne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Nie mniej jednak, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie Laravel, więc czas się przysiąść.

Ten post edytował tomiozo 19.10.2015, 14:59:54
+Quote Post
undefinedman

-----

php i mvc, a to dobre...
+Quote Post
PrinceOfPersia

-----

@up. nie widzę w tym nic śmiesznego. Wzorzec to wzorzec, niezależnie od tego, w jakim języku go zaimplementujemy.
+Quote Post
mrc

-----

undefinedman chyba zatrzymał się na epoce kamienia łupanego i php 4.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:41