![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%)
|
Planuję zrobić Fanpagea do gry ale bez zaplanowanej bazy się nie ruszę. Problem dotyczy głównie tabeli craft, myślę nad rozwiązaniami jakie by tu zastosować a obecnie mam wplanie coś takiego
Tabela CRAFT id(int)| item(int) | workload(int) | lvlcraft(tinyint) | type | material(int) | amount(int) item - przedmiotu do wyrobienia np. łuk odysa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , byłaby tu relacja z tabelą items workload - wyrobienie pewnych punktów by zrobić crafta danego przedmiotu np.50,000,000 lvlcraft - wymagany poziom crafta dla danego rodzaju np. łuk odysa wymaga 100lvl craft dla łuku type - typ przedmiotu, tutaj albo bym zrobił relację z tabelą gdzie jest lista tych typów albo po prostu będzie tam wpisane np. łuk material - materiały potrzebne do crafta, tutaj relacja z tabelą items amount - ilość potrzebnych sztuk danego materiału zastanawiam się tylko czy ja dobrze tutaj myślę bo tam głównie trzeba więcej niż 1 materiał aby zrobić dany przedmiot więc byłoby więcej niż jeden wiersz bo niestety tak mi logika podpowiada chyba że ja jakieś cuda niewidy kombinuje (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Usuń z tabeli craft material i stwórz tabelę łączącą czyli
id | craft_id | item_id Ten post edytował kapslokk 8.10.2015, 18:07:53 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 23 Dołączył: 20.01.2011 Skąd: Chełm Ostrzeżenie: (0%)
|
w przypadku podobnego problemu to też tą metodę zastosować?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
W przypadku relacji many to many tak.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 18:21 |