Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Pytanie odnośnie jQuery Mobile
frydry

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Mam pytanie, czy mobilna strona, stworzona przy pomocy jQuery Mobile jest przyjazna dla SEO?
Tak stworzona strona polega na zasadzie, że cała treść jest zawsze ładowana i wyświetlany jest tylko odpowiedni div.
Czy to źle wpływa na SEO czy jest raczej obojętne, a może lepsze?
Oraz czy jest sens robienia takiej strony, jeśli przewiduje na niej wyświetlanie listy produktów? (pętle które by wyświetlały wyniki z MySQL itp.)
Pewnie spowalniałoby to stronę, prawda? Myślałem jeszcze nad dynamicznym ładowaniem zawartości poprzez jQuery, tylko dla aktywnej strony/diva, ale zakładam, że wtedy pozycjonowanie pada na łeb. (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź.
Go to the top of the page
+Quote Post
tete

-----

Zobacz responsive: https://developers.google.com/webmasters/mo...iew/index?hl=pl
+Quote Post
frydry

-----

Tak zapoznałem się z tym, tyle, że tworzenie stron responsywnych z myślą o urządzeniach mobilnych nie ma sensu.... bo takie strony robi się pod założone rozdzielczości, a wiadomo,
że smartphony mają teraz rozdzielczość HD, QHD itd... wiec co z tego, że stworze responsywną stronę,
skoro i tak na nowszych urządzeniach i tak wyświetli się wersja standardowa/desktopowa.
Jeśli się mylę to poproszę o poprawienie mnie.

Ten post edytował frydry 19.08.2015, 18:11:14
+Quote Post
Comandeer

-----

Mylisz się (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

Strony responsywne nie robi się pod rozdzielczości czy urządzenia. One mają się po prostu dostosowywać do urządzenia użytkownika.

Nie, nie będzie się wczytywać desktopowa jeśli zastosuje się meta[name=viewport]
+Quote Post
frydry

-----

Cytat(Comandeer @ 19.08.2015, 19:18:01 ) *
Strony responsywne nie robi się pod rozdzielczości czy urządzenia. One mają się po prostu dostosowywać do urządzenia użytkownika.

No właśnie to miałem na myśli. Czytałem o tym, i po prostu w CSS daje się warunek np.
  1. @media (width=800px)
i analogicznie to innych rozdzielczości,
tak żeby style się dopasowywały do danego zakresu rodzielczości i gdy przy rodzielczości np. 1080x720 będę miał trzy kolumny, to na urządzeniu gdzie będzie 480x800 wyświetli się kolumna pod kolumną.
Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi i zdaję sobie sprawę, że nie wiem wielu istotnych rzeczy, dlatego zadaje takie głupie pytania.
Domyślam się, że metatag który napisałeś będzie wyglądał tak:
  1. <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">

Dzisiaj już nie mam jak to sprawdzić, ale jutro pokombinuje i zobaczę czy coś wyjdzie.
+Quote Post
Comandeer

-----

Osobiście media queries traktuje jako broń ostateczną. Po prostu przy tworzeniu strony myśli się proporcjami/procentami, nie sztywnymi jednostkami. Wówczas MQ jest jak najmniej - de facto jedynie tam, gdzie są potrzebne.
+Quote Post
frydry

-----

Kurde i tą odpowiedzą uświadomiłeś mi, że cały ten czas projektowałem i tworzyłem strony w złym przekonaniu.
Wszystko przez mojego nauczyciela, który powiedział mi, że lepiej tworzyć strony z ustalonymi wymiarami, ehh.
Czyli cała sztuka tworzenia responsywnych stron polega na tylko na tym, aby strona się dopasowywała szerokością?
Myślałem, że strony responsywne opierają się głównie o MQ, dlatego myślałem, że nie mam teraz sensu tworzenie takich stron, bo mamy już telefony z desktopowymi rozdzielczościami.
+Quote Post
Comandeer

-----

Tak, raczej robi się fluid layouty, które się dostosowują gdy tylko się da. MQ używa się wówczas, gdy coś trzeba poprawić dla danej rozdziałki (np. zmienić układ menu, bo na rozdziałkach > 1024 menu hamburgerowe jedynie irytuje). Natomiast jeśli nie trzeba używać MQ, raczej się ich nie używa.

Natomiast opieranie wszystkiego na MQ to nie jest responsywność, ale adaptywność (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
frydry

-----

Okej, już wszystko rozumiem, Wielkie dzięki.
Tylko mam jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje. Jeśli zastosuję MQ i dam wartość max-width na np. 1024px i otworzę stronę w telefonie chociażby z rozdzielczością HD,
to takie menu i tak pokarze się w normalnej formie, mam rację?
+Quote Post
Comandeer

-----

Dopóki nie będzie meta[name=viewport] to fon będzie se skalował jak chce, więc użycie tego metatagu jest wręcz konieczne
+Quote Post
frydry

-----

Okej, bardzo dziękuję za pomoc. Do zamknięcia. (IMG:style_emoticons/default/headsetsmiley.png)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:24