![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie, czy mobilna strona, stworzona przy pomocy jQuery Mobile jest przyjazna dla SEO? Tak stworzona strona polega na zasadzie, że cała treść jest zawsze ładowana i wyświetlany jest tylko odpowiedni div. Czy to źle wpływa na SEO czy jest raczej obojętne, a może lepsze? Oraz czy jest sens robienia takiej strony, jeśli przewiduje na niej wyświetlanie listy produktów? (pętle które by wyświetlały wyniki z MySQL itp.) Pewnie spowalniałoby to stronę, prawda? Myślałem jeszcze nad dynamicznym ładowaniem zawartości poprzez jQuery, tylko dla aktywnej strony/diva, ale zakładam, że wtedy pozycjonowanie pada na łeb. (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 1 Dołączył: 15.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz responsive: https://developers.google.com/webmasters/mo...iew/index?hl=pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak zapoznałem się z tym, tyle, że tworzenie stron responsywnych z myślą o urządzeniach mobilnych nie ma sensu.... bo takie strony robi się pod założone rozdzielczości, a wiadomo,
że smartphony mają teraz rozdzielczość HD, QHD itd... wiec co z tego, że stworze responsywną stronę, skoro i tak na nowszych urządzeniach i tak wyświetli się wersja standardowa/desktopowa. Jeśli się mylę to poproszę o poprawienie mnie. Ten post edytował frydry 19.08.2015, 18:11:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mylisz się (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Strony responsywne nie robi się pod rozdzielczości czy urządzenia. One mają się po prostu dostosowywać do urządzenia użytkownika. Nie, nie będzie się wczytywać desktopowa jeśli zastosuje się meta[name=viewport] |
|
|
![]()
|
|
Strony responsywne nie robi się pod rozdzielczości czy urządzenia. One mają się po prostu dostosowywać do urządzenia użytkownika. No właśnie to miałem na myśli. Czytałem o tym, i po prostu w CSS daje się warunek np. i analogicznie to innych rozdzielczości, tak żeby style się dopasowywały do danego zakresu rodzielczości i gdy przy rodzielczości np. 1080x720 będę miał trzy kolumny, to na urządzeniu gdzie będzie 480x800 wyświetli się kolumna pod kolumną. Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi i zdaję sobie sprawę, że nie wiem wielu istotnych rzeczy, dlatego zadaje takie głupie pytania. Domyślam się, że metatag który napisałeś będzie wyglądał tak:
Dzisiaj już nie mam jak to sprawdzić, ale jutro pokombinuje i zobaczę czy coś wyjdzie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście media queries traktuje jako broń ostateczną. Po prostu przy tworzeniu strony myśli się proporcjami/procentami, nie sztywnymi jednostkami. Wówczas MQ jest jak najmniej - de facto jedynie tam, gdzie są potrzebne.
|
|
|
![]()
|
|
Kurde i tą odpowiedzą uświadomiłeś mi, że cały ten czas projektowałem i tworzyłem strony w złym przekonaniu.
Wszystko przez mojego nauczyciela, który powiedział mi, że lepiej tworzyć strony z ustalonymi wymiarami, ehh. Czyli cała sztuka tworzenia responsywnych stron polega na tylko na tym, aby strona się dopasowywała szerokością? Myślałem, że strony responsywne opierają się głównie o MQ, dlatego myślałem, że nie mam teraz sensu tworzenie takich stron, bo mamy już telefony z desktopowymi rozdzielczościami. |
|
|
![]()
|
|
Tak, raczej robi się fluid layouty, które się dostosowują gdy tylko się da. MQ używa się wówczas, gdy coś trzeba poprawić dla danej rozdziałki (np. zmienić układ menu, bo na rozdziałkach > 1024 menu hamburgerowe jedynie irytuje). Natomiast jeśli nie trzeba używać MQ, raczej się ich nie używa.
Natomiast opieranie wszystkiego na MQ to nie jest responsywność, ale adaptywność (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Okej, już wszystko rozumiem, Wielkie dzięki.
Tylko mam jeszcze jedno pytanie, które mnie nurtuje. Jeśli zastosuję MQ i dam wartość max-width na np. 1024px i otworzę stronę w telefonie chociażby z rozdzielczością HD, to takie menu i tak pokarze się w normalnej formie, mam rację? |
|
|
![]()
|
|
Dopóki nie będzie meta[name=viewport] to fon będzie se skalował jak chce, więc użycie tego metatagu jest wręcz konieczne
|
|
|
![]()
|
|
Okej, bardzo dziękuję za pomoc. Do zamknięcia. (IMG:style_emoticons/default/headsetsmiley.png)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:24 |