![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam, banalny wręcz problem. Nie mam pomysłu jak to zrobić... Posiadam sobie plik index.php w folderze /plan. Do tego samego folderu wrzucane są plany zajęć, które są umieszczone w folderze o takich schemacie: DDMMYY. W folderze z planem (np. 030615) znajduje się plik index.html oraz pozostałe pliki generowane przez program, w którym ten plan zajęć się układa. Problem polega na tym, że kiedy dołączam (include()) plik index.html z planem, to w zasadzie się dołącza, ale nie wyświetla się w zasadzie nic bo nie działają odnośniki w html'owych iframe'ach. Podejrzewam, że linki też by nie działały - wszystkie są względne. Moje pytanie jest takie: Jak zrobić w PHP żeby to działało? Z góry mówię, że nie mogę naruszać struktury ani zawartości plików planu. Nie mogę zmienić położenia pliku index.php. Foldery z planem się zmieniają (jedną z głównych funkcji pliku php jest odnajdywanie tego najnowszego). Z góry bardzo dziękuję za pomoc. P.S. Dla ułatwienia (okrojone) drzewo katalogów wygląda tak: /plan /--index.php /--030615 /----plany <- tutaj są wszystkie pliki .html z planami. plan każdego obiektu (oddział, wykładowca, sala) jest w oddzielnym pliku .html /----index.html /----lista.html /----lista.css |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dołączasz include to przecież możesz to przemielić przez PHP i odpowiednio ustawić ścieżki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz na myśli edycję pliku html?
Jeśli tak, to jak pisałem, nie mogę edytować wygenerowanych plików planu. Z resztą ten generator nie robi tego "ładnie". Straszny syf jest w tym HTMLu... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mówię, żeby edytować pliki - edytować to, co masz zamiar wyświetlić przez PHP (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Wówczas możesz sobie dowolnie modyfikować kod tej strony, który masz w zmiennej $html, po czym go wyświetlić po modyfikacjach. W gruncie rzeczy starczy jak do head dostawisz odpowiedni base[href], choćby tak: Jeśli ścieżki są względne, to base[href] powinno sprawę załatwić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można zrobić bez PHP używając mod_rewrite.
|
|
|
![]()
|
|
Hmm... przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam tą funkcję...
Próbowałem na szybko ogarnąć, ale coś nie idzie:
adres dla include jest poprawny (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
A wyświetliłeś se tą zmienną $html na końcu?
|
|
|
![]()
|
|
uhm... skleroza...
Teraz już tak (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Wszystko działa wielkie dzięki (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro to html to wystarczy zwykłe
|
|
|
![]()
|
|
Wystarczy… ale przez to include mi się tak skojarzył bufor.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:48 |