![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-L_Dev- |
![]()
|
Goście ![]() |
ZAWARTOŚĆ ROOT:
test.php folder /galery/ ZAWARTOŚĆ /galery/: plik cos.jpg folder /mini/ ZAWARTOŚĆ /mini/ plik cos.jpg (pomniejszona wersja tego u góry)
Wszystko byłoby cacy, gdyby nie fakt, że php dopatrzył się dwóch plików w folderze galery, nie będących katalogami: cos.jpg i mini (kod HTML wygenerowany przez tą operację) Czyli warunek if w linii 9 stwierdził, że /mini/ nie jest folderem. Zmieniłem na chwilę warunek na i ku memu zdziwieniu wyświetlił tylko foldery . i .. (bez mini). Skrypt był testowany na Windowsowym Apachu. |
|
|
-L_Dev- |
![]()
|
Goście ![]() |
Przetestowałem z funkcją
przy każdym ładowaniu plików. Zwróciło - dir dir file dir. Jeżeli użyję funkcji "!is_dir" - zwraca True dla dwóch ostatnich. Z ciekawości zastąpiłem ją funkcją "is_file" - okazało się że w KAŻDYM przypadku zwróciła false. Czyli według skryptu nic w tym folderze nie jest plikiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wyświetlanie typów podsunęło mi jednak alternatywne rozwiązanie - poprawiłem felerny warunek na Teraz działa, niemniej wymaga do tego 1 dodatkowej linijki kodu. Nadal jestem ciekaw co powoduje takie dziwne wyniki użycia funkcji is_file i is_dir. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
void clearstatcache(void);
powinno pomóc. o ile się nie mylę, miałem kiedyś podobny problem i to pomogło ( każde sprawdzenie informacji o pliku, w tym chociażby `is_dir` jest przechowywane w cache'u i wpływa nierzadko na kolejne sprawdzenia...). wywołanie tej funkcji po każdym sprawdzeniu powinno rozwiązać problem. Ten post edytował mog 25.12.2004, 00:42:12 |
|
|
-L_Dev- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wpisałem
i dało Cytat Parse error: parse error in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\test\test.php on line 14 , poprawiłem na i dalej katalog jest intepretowany jako plik... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Działa! Wielkie dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 20:55 |