![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, obecnie kończę technikum informatyczne na specjalizacji aplikacje internetowe i w takim kierunku nadal chce się kształcić. Zapewne wiecie jak wygląda nauczanie w szkołach (mowa tutaj o przedmiotach zawodowych), mi udało się liznąć html+css, php i javascript no i niestety to wszystko. Pytanie, które chcę zadać to "Co dalej?". Wiem, że mój poziom w wymienionych językach nie jest zaawansowany ale z tego co słyszałem lepiej jest ogarnąć podstawy i zająć się czymś dodatkowym tak jak np ajax itp. Pytanie tylko co wybrać i w jakiej kolejności.
Tutaj zwracam się do was, byłbym wdzięczny gdybyście napisali co po kolei wybierać, byłbym jeszcze bardziej wdzięczny gdybyście od razu podawali jakieś linki do dobrych kursów itp. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc, xDestiXx PS. Jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ten post edytował DestiX 21.04.2015, 17:57:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nikt za Ciebie nie wybierze co masz robić . HTML / CSS / JS to podstawa aplikacji sieciowych. Możesz zająć się frontem i wcześniej wymienionymi technologiami, albo backendem i robić oprogramowanie a nie "wygląd". Tak czy inaczej podstawy wcześniejszych są wymagane i raczej nie ma dla nich alternatywy. HTML / CSS to szerokie pojęcie, gdy dojdzie do tego JS to całkiem spora paczka. Co do backendu, to możesz pisać praktycznie we wszystkim od PHP po Rubego przez wszystkie możliwe dziwaczne języki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja wiem, że nikt nie wybierze za mnie ale jak sam stwierdziłeś wszystkiego jest dużo a niekoniecznie wszystko jest potrzebne, np zajmując się oprogramowaniem jako rozszerzenie do JS wybrać AJAX'a czy JQuery czy to i to a może jeszcze coś innego?
Chciałbym się zajmować i frontem i backiem, coś tam czytałem, że nie jest to najlepszy pomysł ale mi takie coś odpowiada (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował DestiX 21.04.2015, 20:55:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam 2,5 roku temu skończyłem technikum informatycznie i żadnych specjalizacji nie ma z tego co pamiętam (były opowiadane o tym legendy). Jak miałem skończone tech. inf. to już miałem parę projektów za sobą, znałem już php'a i uwierz nikt Cię tego nie nauczy. Zacznij Tworzyć stronki i sam zobaczysz co Ci jeszcze potrzebne i czy to wgl. lubisz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Pozdrawiam Ten post edytował aras785 21.04.2015, 21:09:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zajmując się oprogramowaniem jako rozszerzenie do JS wybrać AJAX'a czy JQuery czy to i to a może jeszcze coś innego? JS to zarówno AJAX jak i jQuery, więc musisz i to i to. Tyle że jQuery ma fajnego własnego AJAXa. Do Frontu to jeszcze RWD, SaaS, Less, Angular itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat AJAX'a czy JQuery AJAX nie jest alternatywą dla jQuery. Jeżeli chcesz zajmować się tworzeniem stron internetowych, to musisz wiedzieć o co chodzi w ajaxie (nawet, jeżeli nie masz zamiaru pisać w javascripcie). Co do bibliotek - jQuery jest na tyle proste, że nie wypada po prostu tego nie znać, jeżeli chcesz się zajmować JSem w przeglądarce. Cytat Do Frontu to jeszcze RWD, SaaS, Less, Angular itd. Sass (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) . PS. Jeżeli potrzebujesz więcej keywordsów, które Ci się mogą przydać, to: Git, Grunt, Gulp, Ember.js, Backbone.js, Bootstrap Ten post edytował Tuminure 22.04.2015, 09:32:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JQ powoli odchodzi, teraz idziemy w kierunku Angular i inne wymienione powyżej, no i React jeszcze. A co do keywordsów to dorzucam jeszcze Jasmine ;P
Ten post edytował com 26.04.2015, 23:23:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 23:14 |