![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, jestem tu nowy, więc przepraszam, jeśli rozwiązanie problemu jest już gdzieś w sieci, szukałem, ale to co znalazłem nie pomogło.
Poniżej wklejam kod pliku index.php:
A poniżej to co wyświetla się w najważniejszym oknie, czyli odczyt kilku wierszy z bazy danych (w PHPMyAdmin zapytanie działa bez problemu): Połączenie z Bazą zostało nawiązane ... Wystąpił błąd: nieprawidłowe zapytanie ... Warning: mysql_error() expects parameter 1 to be resource, object given in C:\WebServ\httpd\index.php on line 72 Połączenie z serwerem MySQL zostało zamknięte ... Gdzie jest problem?
Powód edycji: [Kshyhoo]: bb-code, tagi
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Witamy na Forum. Zapoznaj się z panującymi zasadami, by uniknąć blokady wątków. Przenoszę.
Masz w bazie tabelę człowiek? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umie ktoś pomóc? Naprawdę nie wiem, co się dzieje, treść kodu jest przepisana z książki i mimo to, zapytanie generuje błąd. Gdzie tkwi problem? W konfiguracji php / mySql?
Połączenie z bazą jak widać nawiązywane jest bez problemu, a jednak zapytanie już nie. Instrukcja SELECT jest tak prosta, że nie ma prawa być źle sformułowana, o co chodzi w generowanym błędzie? Nie umiem go zrozumieć. Pomocy. Jak przeskoczę ten problemik, dalej pójdzie jak z górki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
A odpowiedziałeś na moje pytanie?
|
|
|
![]()
|
|
Tak, dokładnie o tej samej nazwie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 19 Dołączył: 27.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Łączysz się z mysqli, a dajesz mysql_error.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 19 Dołączył: 27.04.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki jest problem? Dalej ten sam błąd?
|
|
|
![]()
|
|
Zamieniłem błędną linię na prawidłową (o następującej treści):
printf("Connect failed: %s\n", $db_obj->error); Teraz wyświetla się konkretny komunikat: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'łowiek' at line 1 Dalej jednak nie wiem o jaki błąd w składni może chodzić, a już w ogóle nie wiem co oznacza "' łowiek' " - nie mam takiej literówki ani w bazie, anie w skrypcie. nie wiem, skąd się to bierze. Co powinienem zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Zmień nazwę tablemi na bez polskich znaków... analogicznie w skrypcie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie o tym pomyślałem, zaraz to zrobię, bez względu jednak na wynik chciałbym też wiedzieć, co należy zrobić, żeby działały polskie znaki w nazwach tabel (bo trudno mi uwierzyć w to, że to niemożliwe)? Chodzi o kodowanie? Powinienem użyć jakiejś funkcji? Czy w ogóle zapisywaćdane w DB stosując inne kodowanie?
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ogólnie przyjeło się iż nazwy tabel nie zawierają polskich znaków, spacji i innych udziwnień.
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za cenną pomoc, teraz już ruszam naukę z kopyta, mam nadzieję, że kolejnych pytań nie będę zadawał w dziale "piaskownica" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Po zmienieniu nazw na mniej polskie wszystko śmiga zgodnie z oczekiwaniami. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
mam nadzieję, że kolejnych pytań nie będę zadawał w dziale "piaskownica" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Powodzenia (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Możesz sprawdzić sobie, w jaki sposób PHP traktuje Twoje zapytanie umieszczając je w ECHO (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 16:41 |