![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam skrypt sprawdzający wartość, jeśli jest mniejsza załącza się alarm.
W tej postaci wszystko działa rzwlot pokazuje wartośc "81.8 %sat" i uruchamia się alarm. Chciałem mieć możliwość przestawiania/wyłączania alarmu. Zrobiłem w mysql tabelkę alarmy. Ściągam dane z niej:
echo "$row[1]"; pokazuje mi wartość 120. Jeśli jednak próbuję
To alarm się nie uruchamia. Dlaczego? Próbowałem już nawet i ładnie mi minusuje (120 - 81.7 %sat = 38.3), natomiast jak row jest wstawione do warunku, to nie działa. Prosiłbym o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
var_dump($rzwlot[6]);
var_dump($row[1]); if ($rzwlot[6] <= $row[1]) I pokaz dokladnie co to zwraca. Pamietaj, by ten kod wstawic bezposrednio przed IF -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Kurcze, ale ty masz porownywac liczby a nie teksty...
81.3 %sat - przeciez to tekst a nie liczba... zrzutuj na INT obie wartosci, potem porownuj. Teraz porownujesz tekst z tekstem, to logiczne ze nie dziala jak trzeba -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No ale mnie zastanawia dlaczego jak podstawiam liczbę 120 to wszystko działa jak należy. Tak samo z równaniem, które również wykonuje się poprawnie.
Czy jest jakaś możliwość zamiany tego na samą liczbę? Akurat daną rzwlot pobieram z preg_match :/ Edit: Dobra mam ![]() $rzwlot = (int) $rzwlot[6]; Podziękował ![]() Ten post edytował knypraca 16.02.2015, 16:13:05 |
|
|
![]()
|
|
Cytat No ale mnie zastanawia dlaczego jak podstawiam liczbę 120 to wszystko działa jak należy Bo masz jawnie podane, ze to liczba i wowczas php sam w tle rzutuje tekst na liczbe.Tak ma byc: if (((int)$rzwlot[6]) <= ((int)$row[1])) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ten kod mi chodzi ładnie. Jest jakaś równica między tym co podałeś? No może jest ciut dłuższy ![]() btw. row[x] jest już int'em wprost z bazy. Ten post edytował knypraca 16.02.2015, 16:24:04 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jest jakaś równica między tym co podałeś? Taka, ze ja rzutuje na int a ty na float. Naprawde tego nie widzisz? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie no luzik
![]() ![]() ![]() ![]() SOLVED! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:30 |