![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie jaki wdlg was bedzie najlepszy framework pod strone go Tibii?
Chodzi mi o taki gdzie bedzie latwy w obsludze a zarazem bedzie posiadal duzo poradnikow w jezyku polskim. Chodzi glownie o strone z logowaniem, tworzeniem postaci, statystykami itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP?
Ma dużo poradników. Oficjalna dokumentacja w większości w języku polskim. Wchodząc do tematu miałem w głowie "o koleś będzie pisał sobie gierkę" a Ty po prostu chcesz mieć stronę do OTS. Nie wiem czy jest sens zaprzęgać Frameworka do logowania, tworzenia postaci i statystyk. Jeśli już musisz to może Kohana albo Laravel. Można znaleźć poradniki w naszym języku ale są z reguły ubogie i niedokładne. Moja rada: spróbuj to napisać bez żadnego frameworka - będzie szybciej niż uczyć się czegoś nowego i później będziesz wiedział o co chodzi w każdej linijce kodu. Druga opcja to poszukaj jakiegoś miłego CMS, który łatwo Ci będzie dostosować do swoich potrzeb. Na Wordpressie widziałem już różne cudawianki. Może coś w tym kierunku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PHP? Ma dużo poradników. Oficjalna dokumentacja w większości w języku polskim. Wchodząc do tematu miałem w głowie "o koleś będzie pisał sobie gierkę" a Ty po prostu chcesz mieć stronę do OTS. Nie wiem czy jest sens zaprzęgać Frameworka do logowania, tworzenia postaci i statystyk. Jeśli już musisz to może Kohana albo Laravel. Można znaleźć poradniki w naszym języku ale są z reguły ubogie i niedokładne. Moja rada: spróbuj to napisać bez żadnego frameworka - będzie szybciej niż uczyć się czegoś nowego i później będziesz wiedział o co chodzi w każdej linijce kodu. Druga opcja to poszukaj jakiegoś miłego CMS, który łatwo Ci będzie dostosować do swoich potrzeb. Na Wordpressie widziałem już różne cudawianki. Może coś w tym kierunku? Wlasnie z Laravelem jest problem bo jest bardzo malo poradnikow;/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 4 Dołączył: 26.04.2011 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poradników jest ogrom, tylko niestety nie po polsku. Rozumienie dokumentacji po angielsku w tej dziedzinie jest konieczne i prędzej czy później od tego nie uciekniesz.
Kohany bym jednak nie polecał, zbyt dawno aktualizowana i chyba już nawet oficjalnie porzucona. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kohany bym jednak nie polecał, zbyt dawno aktualizowana i chyba już nawet oficjalnie porzucona. Faktycznie Kohana przystanęła z rozwojem. Aczkolwiek wydaje mi się, że cały czas coś się dzieje na githubie tego frameworka. Mimo to fakt, że jest od dawna nie aktualizowana w niczym nie przeszkadza. Wszystko dalej działa świetnie. Co jakiś czas wypuszczane są nowe moduły i są one aktualizowane. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Moja rada: spróbuj to napisać bez żadnego frameworka - będzie szybciej niż uczyć się czegoś nowego i później będziesz wiedział o co chodzi w każdej linijce kodu. w FW chodzi o to żeby jeszcze inni rozumieli co piszesz.. gwarantuje Ci że nikomu nie będzie się chciało wchodzić w czysty kod osoby nie doświadczonej jeśli go nie przepisze na FW albo na nowo po kilku latach pisania w php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 4 Dołączył: 16.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lepiej skorzystać z frameworka. w frameworku możesz używać czystego php,
a w razie potrzeby skorzystać z gotowców. np. logowanie, layouty i skórki , zabezpieczenia przed csrf,xss, obsługa cache, baz danych i formularzy przeważnie jest już w frameworkach zaimplementowana lub wspierana. przyjemną rzeczą są też generatory,które tworzą przykładowe widoki oraz formularze dla tabel z bazy. Ten post edytował pasman 15.02.2015, 23:34:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 02:07 |