![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 3.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam następujący problem. Otóż mam skrypt rejestracji sprawdzający czy dany uzytkownik istnieje:
Problem zaczyna się, gdy użytkownik zarejestruje sie o nicku marek a w bazie istnieje użytkownik o nicku Marek skrypt go puszcza i rejestruje. Jak ten problem ugryźć? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 7 Dołączył: 23.12.2005 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo binary.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Musisz zdecydować na etapie rejestracji użytkowników czy chcesz rozpoznawać w loginie małe i duże litery czy nie. Jeśli nie to musisz przyjąć jakiś jeden wariant i np. zamieniać wszystkie duże litery na małe i tak dodawać do bazy. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@l0k0, po co wszystko zamieniać i nie dac userowi pełnego wyboru znakow? Wystarczy w zapytaniu porównywać takie same
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@l0k0, po co wszystko zamieniać i nie dac userowi pełnego wyboru znakow? Wystarczy w zapytaniu porównywać takie same Wydaje mi się, że to ma na celu uniknięcia 'podszywania' się pod kogoś. Spotkałem się z tym na kilku forach czy czatach. Załóżmy, że mnie wkurzyłeś: zakładam konto turson i np. wyklinam kogoś. Wiadomo, że potem możesz się tłumaczyć itd. ale - jak w tym dowcipie - niesmak pozostanie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 7 Dołączył: 23.12.2005 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że to ma na celu uniknięcia 'podszywania' się pod kogoś. Spotkałem się z tym na kilku forach czy czatach. Załóżmy, że mnie wkurzyłeś: zakładam konto turson i np. wyklinam kogoś. Wiadomo, że potem możesz się tłumaczyć itd. ale - jak w tym dowcipie - niesmak pozostanie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdrawiam No ale przecież dajesz wybór użytkownikowi np "AbC" albo "abc", ale jak już jest konto "AbC", to "abc" nie założysz, bo lower('AbC')='abc'. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że to ma na celu uniknięcia 'podszywania' się pod kogoś. Spotkałem się z tym na kilku forach czy czatach. Załóżmy, że mnie wkurzyłeś: zakładam konto turson i np. wyklinam kogoś. Wiadomo, że potem możesz się tłumaczyć itd. ale - jak w tym dowcipie - niesmak pozostanie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdrawiam Czemu user ma mieć obowiazek używania samych małych liter jeżeli chce innych? Czemu ma nie móc posiadać login "Jan Kowalski" a zamiast tego "jak kowalski"? Niech tylko będzie restrykcja, że jak istnieje "Jan Kowalski" to żadna kombinacja wielkości znaków nie jest dozwolona |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 03:53 |