![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z dopisaniem kodu do już istniejącego. Mam taki kod:
Teraz chciałabym do tego dopisać jeszcze alt do każdego zdjęcia. Jak dodam to wyżej w ten sposób:
To do każdego zdjęcia na stronie dorzuci mi ten sam alt, a chciałabym zrobić tak, żeby dla każdego był inny. Próbowałam tak:
Ale nie działa. Próbowałam zamiast $i dać $fota. Próbowałam po {/foreach}. Nic mi nie działa. Czy ktoś wie jak to zrobić i byłby w stanie mi pomóc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 16.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To są smarty?
To jest na pewno dobra składnia? No i w linii 10 nie masz żadnego znacznika alt... Poza tym trochę mieszasz chyba style tutaj...
o tak po prostu tworzysz sobie zmienną w widoku? Bez żadnych znaczników języka? No i nawet gdyby to miało tak działać to $alt będzie tylko dla pierwszego przejścia pętli... Później jest undefined... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, powinno być jeszcze i++. Nie wiem jak to zrobić, dlatego napisałam tutaj.. Kod który wstawiłam nie działa, jest zły, nie mam innego pomysłu..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 16.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm jeżeli to są smarty to może spróbuj coś w ten deseń (dawno nic nie robiłem w smarty i nie mam za bardzo jak tego sprawdzić ale chyba jakoś tak to się robiło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )
Swoją drogą będzie w foreachu cały czas robił if i == 1 to alt = taki if i == 2 to alt taki? Trochę zaśmiecające widok i wręcz niepoprawne. Ciągniesz te foty z bazy? Może lepiej tam dodać nową kolumnę alt i wtedy z niej wczytywać po prostu... //szybka edycja W sumie przy każdym rozpoczęciu pętli powinieneś czyścić zawartość alt - bo w tym co napisałem wyżej to wpisze Ci starą wartość jeżeli nie wejdzie do ifa. Ten post edytował packa 21.11.2014, 12:26:24 |
|
|
![]()
|
|
Wywala mi już przy deklaracji zmiennych. Chyba jednak to nie pójdzie, ale dzięki za chęci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
A skąd wtedy będzie pobierał te alty, gdzie mam je zdefiniować?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 3 Dołączył: 15.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bazie danych, row jest zapewne pobierane z bazy danych..
Wystarczy przy wysyłaniu obrazka dodać rekord alt. |
|
|
![]()
|
|
Tak myślałam, czyli bez wchodzenia w bazę danych za bardzo się nie da?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 22 Dołączył: 16.09.2010 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już musisz to tak brzydko zrobić to spróbuj tak:
w pierwszej linijce deklarujesz sobie po kolei wszystkie alty. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 22 Dołączył: 16.09.2010 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jaką masz wersje smarty?
|
|
|
![]()
|
|
Z tego co rozumiem to ma być jakaś mała galeria? Chyba, że zamierzasz dla każdego obrazka pisać ręcznie w kodzie ALT, a i tak możesz tego nie zsynchronizować.
Edycja jednej dwóch linijek kodu i dodanie do pola do tabeli w bazie.. chociażby przez PHP.. Podasz mi powód dlaczego robisz na opak? |
|
|
![]()
|
|
Tak, to ma być mała galeria. Chciałam właśnie do każdego obrazka przypisać ALT, jest ich niewiele. Robię na opak bo nie mam dostępu do bazy danych.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 19:23 |