![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakiś limit w przeglądarce. Chciałbym wrzucić tam zdjęcia przy pierwszym ładowaniu strony, tak aby nie wczytywały się z serwera. Załóżmy że mam tego dosyć sporo, czy istnieje jakiś limit na to?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytaj: http://stevesouders.com/cache.php.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie, co się dzieje w przypadku gdy strona będzie ważyła o wiele więcej niż pojemność cache?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nic, po prostu albo wywali cache starsze i zapcha do maksa i nic więcej nie wrzuci.
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie mam inne pytanie. Chciałbym aby po stronie użytkownika znajdowało się sporo małych grafik pobieranych przy pierwszym ładowaniu. Powiedzmy że grafiki te budowałyby stronę i nie chciałbym za każdym razem pobierać ich z serwera, tylko aby przez całą wizytę znajdowały się po stronie klienta. Czy istnieje taka możliwość?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądarka to robi domyślnie.
|
|
|
![]()
|
|
Myślałem że te grafiki są wrzucane do cache, a gdy nie ma miejsca to są usuwane i przy przechodzeniu miedzy kartami trzeba je ponownie ładować?
Rozchodzi mi się generalnie o to aby serwer nie wykonywał zbędnej pracy. Ten post edytował PPmoc 19.09.2014, 16:56:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast wczytywać setki malutkich grafik zainteresuj się czymś takim jak sprites
|
|
|
![]()
|
|
Zastanawiałem się nad tym, w pewnym stopniu mogę to wykorzystać ale nie wszędzie. generalnie i tak zostaje mi problem setek małych obrazków. Nie mam możliwości takiego rozwiązania problemu (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Albo inaczej, połączenie obrazków spowoduje że każdy jeden będzie ważył bardzo dużo. Chodzi mi o sposób na zmagazynowanie dużej ilości obrazków po stronie użytkownika, tak aby nie było potrzeby co róż wyciągania ich z serwera. PS. Czy wyświetlenie na ekranie kilka razy tego samego ogromnego obrazka nie spowoduje obciążenia(większego niż przy wyświetlaniu pojedynczych zdjęć będących w osobnych plikach graficznych)? Ten post edytował PPmoc 19.09.2014, 17:43:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
PS. Czy wyświetlenie na ekranie kilka razy tego samego ogromnego obrazka nie spowoduje obciążenia(większego niż przy wyświetlaniu pojedynczych zdjęć będących w osobnych plikach graficznych)? Każdy obrazek, to jest request, każdy request to jest odczyt z dysku. Im więcej requestów, tym większych zasobów sprzętowych potrzebować będziesz. |
|
|
![]()
|
|
Ad. PS. Nie, bo to będzie odwoływać się do tego samego obrazka
|
|
|
![]()
|
|
Niezrozumiale napisałem. Chodziło mi o to że jeżeli klient pobierze dany ogromny obraz składający się z kilkuset zdjęć, to następnie zacznie to wrzucać w - załóżmy - divy( z odpowiednim ustawieniem pozycji). Mimo iż na ekranie wyświetli się tylko część tego obrazu, to chyba nie oznacza że dalsza część się nie wczytała. Zakładam że w tej sytuacji w każdym z div-ów znajduję się pełen obraz ale tylko część tego obrazu jest ujawniona, natomiast ukryta reszta nie znika i powoduje obciążenie. Nie znam się na tym super ale wydaje mi się że wyświetlanie tego obrazu na ekranie np. 100razy spowodowałoby obciążenie w rami, ponieważ obraz wczytane są w całości i to że widzimy tylko kawałek tego obrazu nie oznacza że reszta nie jest załadowania i nie obciąża.
Proszę potraktować to z przymrużeniem oka. Jak już pisałem nie znam się na tym... Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
Nie, bo to jest ten sam obraz. Przeglądarka napotka pierwszy raz na obrazek i go wczyta, kolejne doczytania spowodują odwołanie do tego samego obrazka który został już wczytany, nie wczyta go ponownie bo i jaki jest sens?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 21:40 |