![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam kilkadziesiąt dużych tabel do wstawienia i wyświetlania przy produktach w prestashop. Nie wiem czy zapychać nimi bazę danych czy lepiej wstawić jako plik html na serwer i zrobić iframe. Tabele byłyby wstawiane do zakładek produktów (około 4 na produkt) przy około 15000 produktów. Rekordy wstawiają się dla każdego produktu, więc byłoby 60000 rekordów. Boję się że zajedzie mi db jak wstawię to jako kod html do bazy danych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 459 Pomógł: 26 Dołączył: 1.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
60tys. rekordów to dużo? Wg mnie wszelkie dane (tam gdzie to możliwe) należy pchać do bazy. Odpowiednia optymalizacja i będzie śmigać.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co masz na myśli mówiąc dużych tabel?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś w tym stylu:
Tabela problem polega na tym, że jak chciałem wrzucić do bazy danych na nazwa.pl pojedyńczy insert do tabeli to wywaliło mi error 2006 server has gone away |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I ta tabelka zawsze jest taka sama? No to nie ma sensu jej tam pakować.
Wrzucić do pliku szablonu oddzielnie, i zrobić include w detalach produktu. Żeby nie bawić się IFami możesz dodać do produktu pole np. 'has_table' i sprawdzać w szablonie @if($has_table) @include(tabelka) @endif |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Pyton gdzie za kazdym razem taka sama... toz wyraźnie napisal, że tych tabel jest wiele a to tylko przyklad jednej z nich
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Tabel będzie cała masa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Moduł do wstawiania zakładek w presta działa na TinyMCE, który wywala bezpośredni kod php. A ja jestem za cieńki by robić własny modół lub mocno zmieniać core. Poza tym chciałbym tego uniknąć, niewiadomo kto to później przejmie do prowadzenia.
Wywaliłem wszystkie parametry z tabel do zewnętrznego css. Odchudziło to kod html o jakieś 30% i udało się zrobić insert kodu tabeli do 1688 pozycji. Mam nadzieję, że reszta też się jakoś zapakuje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Odnośnie obciążenia bazy, co jest lepsze? Ładowanie w postaci:
czy stawienie np.: '2222222' zamiast kodu i później UPDATE tej pozycji i podstawienie tam długiego kodu? CHyba jednak ten sposób nie przejdzie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) baza urosłą mi o 500 MB na tej tabeli |
|
|
![]()
|
|
Zapisz sobie te tabele jako unikalne w jakiejś jednej tabeli i dodaj ID jako referencja
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 15:58 |