![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Moje pytanie dotyczy możliwości zmiany lub dodania konfiguracji "include_path=" do pliku php.ini. Potrzebuję zmienić lokalizację katalogu z którego mogę zrobić include biblioteki smart.class.php. Niestety nie mam dostępu do php.ini. Czy mogę w jakiś sposób dopisać konfigurację pliku php.ini ? Próbowałem
i innej lokalizacji także ale ciągle jest błąd
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/manual/en/function.set-include-path.php
Upewnij się tak w ogóle, czy w require podajesz na pewno poprawną ścieżkę. Spróbuj z bezwzględną Ten post edytował Turson 9.09.2014, 09:36:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A najlepiej podawaj pelne sciezki do plikow.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
wystraczy że w pliku w którym występuje błąd includowania biblioteki wpisze przed poleceniem include np i to powinno załatwić sprawę błędu? Ponieważ jak rozumiem ta ścieżka zostanie dodana do listy domyślnych ścieżek dostępu z php.ini? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim spróbuj najpierw z require podając pełną, bezwzględną ścieżkę. Nie korzystałem nigdy ze smartów, ale podejrzewam, że core klasy "potrafi" sam poruszać się względem swojej bilbioteki i includowac folderów nie trzeba.
|
|
|
![]()
|
|
ścieżka bez względna nie działa. Pokazuje błąd taki sam jak wcześniej. Przetestowałem to na lokalnym www i po zmianie lub dodaniu ścieżki include_path w php.ini testowy smart odpalił bez błędu. Problem w tym że na hostingu nie mam dostępu do pliku php.ini i szukam rozwiązania które dopisze do tych ustawień php.ini moje nie nadpisując ich
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ścieżka bez względna nie działa. Pokazuje błąd taki sam jak wcześniej. To znaczy, że podałeś złą ścieżkę.
|
|
|
![]()
|
|
Skoro nawet nie może tego zainkludować, to znaczy że masz dalej złą ścieżkę, albo chmod jest tak ustawiony, że nie masz dostępu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 03:21 |