![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Ostatnio próbuję się przełamać i spróbować przejść z Sublime Text (szkoda mi go trochę) na Storma. Generalnie bardzo lubię ST i zostawienie go dla innej kochanki jest dla mnie bolesne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Głównie dość mocno przykuł mnie motyw refaktoryzacji kodu Storm. Jakie są Wasze doświadczenia ze Storm. Co polecacie, jakieś rady? Możemy podyskutować na temat tego edytora |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj sobie triala, masz miesiąc, sprawdź i sam będziesz wiedział. Ja Storma bym nie zostawił dla niczego innego (nie licząc innych IDE do innych technologii). O różnych edytorach w necie i nawet na php.pl już chyba wszystko było (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam wersję 8 i powoli przystosowuję ją do swoich wymagań wyłączając będne pluginy pypu CVS (GIT itp.) phpunit, zmiana stylu, klawiszologia
Czasami mnie denerwuje że coś nie działa tak jakbym chciał (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale to kwestia przyzwyczajenia. Brakuje mi np. tego że jak klikam w drzewku na plik to wyskakuje podgląd kodu (tak jak w ST). Tutaj niby to jest ale jak już kliknę na takowy plik i się odpali to nie zamyka się z automatu jak "odpalę" inny plik. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Protezą dla tego single clicka może być autoscroll to source (jest to pod zębatką zaraz obok projektu). Może to da się jakoś ustawić, nie wiem, musiałbyś poszukać gdzieś w sieci..
Co polecam? Przedewszystkim musisz zapamiętać że są 2 różne ustawienia. Ustawienia projektu i ustawienia globalne. Nieraz coś ustawiałem kilka razy, w każdym z projektów z osobna.. Wbudowany terminal korzysta z powłoki systemowej na twoim systemie. W przypadku windowsa, jak coś zmienisz na poziomie sytemu, będziesz musiał uruchomić ponownie edytor żeby zmiany zostały zauważone w "wbudowanym" terminalu. Uważaj na ctrl+lpm - nieraz jak coś kopiuje za pomocą ctrl+c i mam gdzieś w pobliżu myszkę, potrafi mnie przenieść do deklaracji.. Są w phpstormie też różne sposoby wyszukiwania. Np wyszukiwanie nazwy pliku, wyszukiwanie nazwy klas etc i nie ma tutaj tak łatwo dostępnego wyszukiwania jakie jest w ST. Co ci się spodoba: - podświetlone pliki/linie które nie zostały zakomitowane. - refaktoryzacja - działa genialnie, ale musisz uważać na refaktoryzacje np widoków, bo czasami potrafi ci zmienić we wszystkich widokach, zamiast tylko w tym jednym. - terminal zawsze otwiera ci się w katalogu projektu - w wersji 8 jest konsola dla javascript - rest client niszczy - integracja z bazami danych, podpowiadanie wówczas składni działa (nazwy tabel/kolumn), ale tylko w raw sql - łatwe docieranie do deklaracji lub miejsc w których klasa/metoda/zmienna etc zostały użyte (find usages jest nawet pod rolkę myszki podłączone) - lokalna historia wraz z wbudowanym diffem też daje radę. Możesz sobie w historii przywrócić całe pliki, lub tylko fragmenty kodu - możesz zdefiniować samemu katalog ustawień, co za tym idzie możesz go sobie powiedzmy wrzucić na dropboxa i w każdym miejscu gdzie pracujesz mieć takie same ustawienia. - auto wrzucanie use nad klasę, pod warunkiem że wybierzesz klasę z listy która się wyświetli - chyba 2+ linie use się zwijają same, ale można je ofc rozwinąć - auto wykrywanie czy w composer są dostępne nowe przestrzenie - nakładka na schowek systemowy też jest przyjemna, zwłaszcza jak chcesz skopiować kilka różnych rzeczy no i pewnie wiele innego dobra, które cię pozytywnie zaskoczy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) EDIT: no i dracula theme FTW Ten post edytował by_ikar 6.09.2014, 15:45:42 |
|
|
![]()
|
|
Tą protezę scroll znam, i nie koniecznie mi się właśnie podoba.
Wyszukiwarki znam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Całkiem przyjemne, ustawione zgodnie z tym co było w ST i jest ok. Ale czasami ta która jest pod Shift Shift czyli search Everywhere coś głupieje i się zamyka sama :| - podświetlanie: hmm... używam GIT z konsoli. Wygodniej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - refaktoryzacja - to jest właśnie to czego mi brakowało w ST - terminal mam i nie potrzeba mi go w aplikacji - konsola JS to się może przydać, - REST: mówisz o możliwości testowania REST API ? - integracja: widziałem ale nie zagłębiałem się zbyt. Pracując w Laravel raczej leci Eloquent więc zapytań nie ma zbyt wiele (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) - historia: mam git (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) cała reszta znana (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co do schowka to chyba nie potrzebuję go (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Dracula + Peacock theme. Ogólnie bardzo fajny zbiór themes do różnych IDE w tym VIM i ST: https://github.com/daylerees/colour-schemes |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też używam gita z poziomu konsoli/sourcetree, ale phpstorm i tak wykrywa po plikach czy masz coś zakomitowane czy nie. Przynajmniej u mnie działa to z automatu. Co do rest - tak, nie musisz odpalać przeglądarki aby testować apkę. Na windowsie niestety ja wolę używać tego wbudowanego terminala, bo przestawianie czcionek w cmd na windowsie jest poronione. Integracja z bazą danych przydaje się też nie tylko do kolorowania składni zapytań, ale do szybkiego podglądu tabel/kolumn. Za gita z themami dzięki, na pewno się przyda (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Aha dla laravela poszukaj sobie takiego helpera, którego wrzucisz do głównego katalogu z projektem, co by phpstorm ogarną fasady, bez tego wszędzie ci będzie podświetlał magiczne metody etc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha dla laravela poszukaj sobie takiego helpera, którego wrzucisz do głównego katalogu z projektem, co by phpstorm ogarną fasady, bez tego wszędzie ci będzie podświetlał magiczne metody etc. https://github.com/barryvdh/laravel-ide-helper |
|
|
![]()
|
|
Tak znam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ogólnie to jeżeli ktoś się interesuje Laravel to polecam http://laracasts.com Świetnie koleś tłumaczy, prezentuje. Piszcie swoje doświadczenia z phpStorm |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem jak jest na innych platformach, ale na windowsie (przynajmniej u mnie) jak program się dziwnie sam zamknie, podczas pisania kodu, to żeby go ponownie uruchomić, zalecam albo ręczne wyczyszczenie katalogu temp, albo restart systemu.. Miałem chyba z takie 3 sytuacje przez ostatnie kilka miesięcy (7-8) i za pierwszym razem nie ogarnąłem, a program się zamykał od razu po tym jak go włączyłem..
W przypadku licencji, jak już ją będziesz mieć, to przy upgrade, żeby nie wpisywać jeszcze raz tej licencji, to możesz zmienić nazwę pliku z licencją, na odpowiedni, np z phpstorm60.key na phpstorm70.key. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:36 |