Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Bez użycia bazy => wszystko w pamięci [plan lekcji], Czy takie podejście ma sens? (wolno chodzi)
Blackhole

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Jestem w zaawansowanej fazie tworzenia narzędzia ułatwiającego układanie planu lekcji dla szkoły. Na początku pomyślałem, iż baza danych nie będzie bardzo potrzebna i do konfiguracji używam plików. To nie stwarza problemów.
Wykorzystałem trochę OOP i każdy nauczyciel jest instancją klasy "nauczyciel". Podobnie jest z salami i grupami/klasami.
Plan lekcji można definiować w 5-minutowych jednostkach czasowych. Gdy dodam nauczycielowi jakieś zajęcia np. "10:00-10:45 - Matematyka z Klasą I", to tworzy się 9 wpisów: dla każdych 5 minut w tych 45 minutach. To powoduje, iż teraz dla stworzonego przykładowego planu mam ponad 3800 wpisów 5-minutowych.
Problem pojawia się, gdy przetwarzam dane zapisane w sesji: np. do wyświetlenia statystyki nauczycieli, dziennego planu dla nauczyciela, itp. Wolno to wszystko chodzi. (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif)
Np. by pokazać plan dzienny dla nauczyciela przelatuję w pętli te wszystkie 5-minutówki, by wyszukać w nich te dotyczącego wybranego nauczyciela i odnoszące się do konkretnego dnia. Ze znalezionych 5-minutówek składam sobie tabelkę prezentującą dzienny plan.
Nie wiem zbytnio, jak to przyspieszyć. Pomyślałem, że stworzyć mogę indeksy na tych 5-minutówkach, by szybciej mieć dostęp do interesujących mnie zakresów, ale czy to ma sens?
Proszę o rady... (słowa krytyki też przyjmę)
Go to the top of the page
+Quote Post
Turson

-----

Tabela z 3800 rekordami to byłby pikuś (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Zapchałeś sesję.
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Tak z czystej ciekawosci: a gdzie ty te dane przechowujesz? Bo chyba nie trzymasz tego ciągle w sesji...
No i czemu tworzysz te 5-cio minutówki? Czemu to ma sluzyc?
No i czemu jak czlowiek nie zrobiles tego na bazie?
+Quote Post
Blackhole

-----

nospor, właśnie ciągle w sesji trzymam. Nie wiedziałem, że będą z tym problemy. Na bazie nie zrobiłem, bo nie wydawała mi się potrzebna. 5-minutówki tworzę, bo myślałem, że łatwiej później będzie operować na tych jednostkach czasu.
Da się jakoś "odetkać" tę sesję bez radykalnych zmian całości?
+Quote Post
nospor

Przeciez sesja to magazyn tymczasowy.... Jakim cudem piszesz aplikacje opierając sie tylko na sesji? Ktos wyłączy kompa, padnie prad, padnie sprzęt, cokolwiek sie stanie a ty natychmiast tracisz te dane...
Na dodatek sesja dotyczy tylko i wylacznie danego uzytkownika... Nie jestes w stanie na roznych kompach operowac na tych samych danych.

Podsumowując: sesja to poroniony pomysl. Zrob to jeszcze raz normalnie jak bozia przykazała, wywal te 5-cio minutowki i ciesz sie zyciem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
+Quote Post
Blackhole

-----

No to se naważyłem piwa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Zamiast wcześniej zapytać o radę (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif)
Dzięki za zainteresowanie tematem.
+Quote Post
Pyton_000

-----

Hehe tak to już bywa że robi się coś bez przemyślenia, poszukania rady (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A potem człowiek się męczy z potworami (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
+Quote Post
Blackhole

-----

Zmieniam więc, by używać bazy. Nasunęło mi się pytanie...
Mam w PHP klasę "nauczyciel", a w bazie listę nauczycieli. Dobrze będzie, jak do bazy odwołam się po tę listę tylko raz, by utworzyć w sesji ARRAY z obiektami nauczycieli i potem już korzystać z tego ARRAY-a? Nie miałoby chyba sensu każdorazowe inicjowanie obiektów nauczycieli przy każdym odświeżeniu strony?

Ten post edytował Blackhole 28.08.2014, 17:58:34
+Quote Post
nospor

A jak ktos doda nauczyciela? Musisz miec mechanizm odswiezania swojej sesji gdy ktos doda, usunie, zmieni.
Poza tym wydaje mi sie, ze ździebko naduzywasz tej sesji.
+Quote Post
Blackhole

-----

Oczywiście będzie odświeżenie po dodaniu nauczyciela.
Jakbyś więc Ty zrobił, aby sesja nie była nadużywana? Jak pisałem... nie wiem, czy jest sens za każdym odświeżeniem strony odczytywać nauczycieli z bazy i tworzyć ARRAY z obiektami klasy "nauczyciel".

Ten post edytował Blackhole 28.08.2014, 19:36:21
+Quote Post
nospor

A po co w ogole ty to robisz za kazdym razem? Po grzyba po kazdym odswiezeniu strony znac ci liste nauczycieli?
Ja rozumiem, ze ta lista moze byc wymagana na stronie z listą nauczycieli, z planem lekcji wszystkich nauczycieli, ale tak, na kazdej innej stronie lista nauczycieli jest ci do niczego raczej nie potrzebna
+Quote Post
Kalinowcyk

-----

Od siebie dodam, że większość stron przy każdym odświeżeniu odczytuje sporo danych z bazy danych i nie ma w tym nic dziwnego. Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak bardzo chcesz tego uniknąć, szczególnie, że ilość pobieranych przez Ciebie danych naprawdę nie jest zbyt duża.

Sesja przewidziana jest do przechowywania danych o konkretnym użytkowniku typu jego login (jeśli jest zalogowany) itp. Na pewno nie specjalnie nadaje się do przechowywania całych tabel.

Ten post edytował Kalinowcyk 2.09.2014, 21:05:15
+Quote Post
BenekeX2

-----

dokładnie sesja się do tego nie nadaje.
Bazy danych są przeznaczone do tego aby przechowywać w nich dane i wydaje mi się że są dużo bardziej wygodne w użyciu niż pliki i szybsze. O sesji już nie wspomne.

(IMG:http://ray-m.org/dot.png)
+Quote Post
Blackhole

-----

Już prawie przepisałem na bazę danych (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Śmiga "jak szalone" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzięki!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 11:28