![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Do pliku fetchleads.php przekazuję wartość $subsidary = $_POST['subsidary']; równą "wex" lub "dub". Zmienna pozwala pobrać dane z CRM dla odowiedniego użytkownika:
wybór działa i dane są pobierane odpowiednio i wstawiane do tabeli "rightone_crm.leads" Teraz potrzebuję wstawić dane do tabeli mysql. Caly kod działa prawidłowo, jednak potrzebuje zdefiniować, aby dane dla "wex" były wstawione do tabeli rightone_crm.leads natomiast dane dla "dub" to tabeli rightone_crm.leadsltd.
No i tutaj już jest problem bo to nie działą. Proszę o podpowiedz dlaczego? PS. Próbowałem zastosować if else dla całego kodu (od miejsca łączenia z moim CRM aż do momentu wstawiania danych do tabeli mysql i też klops). Ten post edytował pela222 21.08.2014, 11:29:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Doczekam kiedys czasow, ze nie bedzie nic nie mowiacego "nie dziala" tylko normalny opis co sie dzieje źle?
Co ci nie dziala? Ciagle ci wchodzi w IF? Ciagle ci wchodzi w ELSE? A moze jeszcze cos innego? Jesli ciagle ci wchodzi w IF lub w ELSE, znaczy ze masz tam złe wartosci. Sprawdz. ps: problem nie ma zadnego związku z mysql. Przenosze |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w oknie przegladarki mam:
dla subsidary = wex
dla subsidary = dub
no wiec jak mam napisane "SQL syntax" to myślę sobie że to ma coś do czynienia z MySQL. :-) ale z racji na znikomą wiedzę pozostaje mi się z tobą zgodzić. Czy ten komunikat rzuca nowe światło na problem? Ps. Wyświetlone danę to pierwszy wiersz (najnowszy rekord w CRM leads - odpowiedno dla wex i dub). Ps2. Czy ciągle mi chwodzi w if? ciągle mi wchodzi w else? jak to sprawdzić? To jest różnica miedzy tobą a mną. Ale jak bym wiedział co i jak sprawdzić to bym nie pytał :-) Dzięki za wyrozumiałość. Ten post edytował pela222 21.08.2014, 11:59:07 |
|
|
![]()
|
|
Tak, teraz to ma związek z mysql.... Ale z twojego pierwszego opisu wynikalo, ze masz problem z IF, a to juz z mysql nie mialo zadnego związku... Ciezko od razu napisac jakie się ma bledy? Naprawde trzeba o to zawsze pytac kazdego z osobna?
Pokaz jak wygląda cale wygenerowane zapytanie, bo tam gdzies jest blad. Pamietaj, ze wartosci nalezy brac w () czyli ...value (wart1, wart2) a nie ...value wart1, wart2 |
|
|
![]()
|
|
No to może zapodam cały kod. Nie chciałem wcześniej bo myślałem że monogość kodu (który w większości nie ma związsku z moim problem) odstraszy potencjalnych chętnych do pomocy :-)
Ten post edytował pela222 21.08.2014, 12:21:10 |
|
|
![]()
|
|
Jedyne co odstrasza to zle opisywanie problemu (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
skoro dodajesz kilka wartosci, to powinno byc moze VALUES a nie VALUE. Jesli to nie pomoze, to proszę po raz kolejny o pokazanie jak wyglada wygenerowane zapytanie.... nie: $result = mysql_query($query, $connection) or die(mysql_error()); a: $result = mysql_query($query, $connection) or die('Zapytanie wyglada tak: '.$query.' A tak wyglada blad:'.mysql_error()); |
|
|
![]()
|
|
Co do VALUE vs VALUES rozumiem że tutaj:
zmiana nic nie daje. Taka sama odpowiedź, czyli wyświetla teraz wszystkie rekordy odczytane z CRM a błąd ten sam.
Dodam to co już pisałem. Jak usunę warunek if else tutaj:
to kod działa prawidłowo i wstawia wszystkie dane (dla token1 i token2) do bazy rightone_crm.leads. Problem, że tak nie ma być :-( Ten post edytował pela222 21.08.2014, 12:45:12 |
|
|
![]()
|
|
Z tego wynika, ze ci nie wszedl ani w IF ani w ELSEIF, wiec to jest blad w PHP (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Mowilem, bys sprawdzil. Zrobienie var_dump naprawde nie jest jakims tam wyczynem
Pokaz co zwraca |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zauważyłeś, że twoje zapytanie jest niekompletne? Pewnie nadpisujesz sobie zmienną
|
|
|
![]()
|
|
To zawiera zmienna:NULL
Czyli jak zrobić żeby zmienna się nie nadpisywała? |
|
|
![]()
|
|
Tam sie nic nie nadpisuje. POprostu twoja zmienna $subsidary nie istnieje. Moze chodzi o zasieg zmiennych. Nie wiem skad ją masz
Ba, nawet nie moze, a napewno chodzi o zasieg zmiennych.... musisz te zmienna $subsidary przekazac w parametrze funkcji lub uzyc GLOBAL. Inaczej ona w funkcji nie jest widoczna |
|
|
![]()
|
|
No i widzicie jak to jest z amatorami programistami.
Dzięki za pomoc. Teraz wiem gdzie jest problem. Poszukam jak zapodać zmienną do funkcji lub golbal i dam znać czy udało mi się zrobić. Dzięki. Ps. Przy okazji nauczyłem się: Jak i poco stosować var_dump :-) podstawy odnośnie zmiennych i ich zasięgu :-) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Tu jest temat z bardzo cennymi wskazowkami. Jedną z nich jest tez wyswietlanie bledow, czego ty nie robisz. Jakbys robil, to na ekranie juz dawno bys mial info, ze uzywasz zmiennej ktorej nie ma. |
|
|
![]()
|
|
Super dzięki za pomoc :-)
zmieniłem plik na:
oraz niżej na:
I gra muzyka. Ale jestem tukiem :-). Bak podstaw pokutuje straconymi godzinami. Nawet nie uwieżylibyście ile czasu na tym już straciłem. Dzięki za pomoc Zapoznam się napewno przed wrzuceniem kolejnego temetu. A tak naprawdę to po przeczytaniu tego może sam rozwiąże problem:-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 18:21 |