![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam do zrobienia bardzo proste zadanie jednak zauważyłem że sam sobie je komplikuje. W bazie danych aplikacji mam zapisane daty razem z ich opisem (dzien, miesiac, rok). Teraz chce je wyswietlac na kalendarzu w html, w ktorym kazdy wiersz to okreslony tydzien w okreslonym miesiacu, cos takiego:
![]() mysle wiec zeby zrobic tablice wielowymiarowa na wszystkie miesiace i lata ktore chce wygenerowac, tak zeby byl latwy dostep do wstawiania w okreslone dni, zapisanych w bazie wydarzen: $kalendarz[$rok][$miesiac][$nr_tygodnia_tego_miesiaca][$dzien] teraz jak najprosciej do tego podejsc. Odliczac od 1 przyporzadkowujac dni do okreslonego miejsca w tablicy (a co z pustymi miejscami, poniedzialek, 1 tygodnia tego miesiaca) i sprawdzac czy nie nastapila niedziela co powodowaloby inkrementacje liczby nr_tygodnia ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A czemu nie skorzystać z gotowca?
http://arshaw.com/fullcalendar/ ? Czy to jakieś zadanie do szkoły czy coś? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) W bazie przy kazdym rekordzie ma byc pole z normalnym typem datowym. Jesli to będą tylko dni, bez godziny, to ma to byc typ DATE.
2) Gdy chcesz wyswietlic dany przedział czasowy, to poprostu z bazy pobierasz dane z tego przedziału - prosty warunek w zapytaniu 3) Wyswietlając pobrane dane z bazy lecisz od początku tygodnia - łatwo wyliczyć - i idziesz o jeden dzien do gory. Gdy dany dzien jest w pobranych danych z bazy, to go wyswietlasz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 09:50 |