![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Skąd: Lubartów ! Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kurcze please HELP.
Mam problem z sortowaniem danych znalazłem to w manualu: Kod $owoce = array ("d"=>"cytryna", "a"=>"pomarańcza", "b"=>"banan", "c"=>"jabłko");
ksort ($owoce); reset ($owoce); while (list ($key, $val) = each ($owoce)) { echo "$key = $valn"; } Przykład ten wyświetli elemnty tablicy od najmniejszej do największej. A ja mam taki skrypcik: [code] <? $plik= file("baza.dat"); for($i=0; $i<count($plik); $i++) { $baza = explode('||', $plik[$i]); echo("$baza[1]"); } // Ten skrypcik pobiera linie po lini bez sortowania ?> [code] Nie wiem jak podczepić tutaj funkcję ksort tak jak w przykładzie z manuala dla bazy danych: [code]baza.dat nazwa1||12|| nazwa2||19|| nazwa3||14|| nazwa4||16|| nazwa5||13|| [code] Codzi mi aby linie tej bazy danych wyświetlały się od najmniejszej do największejliczby $baza[1] Dla bazy danych baza.dat powinno to wyglądać w ten sposób: nazwa1||12|| nazwa5||13|| nazwa3||14|| nazwa4||16|| nazwa2||19|| Wiecie jak coś takiego zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2003 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może coś takiego:
[php:1:7382420298]<?php $plik= file("baza.dat"); for($i=0; $i<count($plik); $i++) { $baza = explode('||', $plik[$i]); $tablica ["$baza[1]"] = "$baza[0]"; } ksort($tablica); ?>[/php:1:7382420298] Nie za bardzo wiem czy będzie chodzić, ale może przynajmniej to coś Ci podpowie. Oczywiście będzie miało sens jeśli numer każsdej nazwy będzie inny (nazwa_jakas||nr||). $tablica przetwarza tablicę na $plik na tablicę asocjacyjną, czyli tablica $tablica wygląda tak $tablica ["nr"] = jakas_nazwa. Pozdrawiam Paweł |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2003 Skąd: Lubartów ! Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzianki, już doszedłem jak to zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
wiec rozwiazanie powies na forum moze ktos inny bedzie mial podobny problem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:55 |