![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
chcialbym sie spytac skoro buduje 2 calkiem rozne klasy i maja one jedna taka samametode, lecz nie sa one w zaden sposob polaczone to czy lepiej bd stworzyc jedna funkcje globalna czy dwie metody w kazdej klasie? Dla wyjasnienia funkcja ma formatowac tablice w kod html, kodu nie duzo ale wkurzaja mnie dwie takie same metody (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Oraz drugie pytanie czy warto jest robic statystyki typu, czy to nie jest zbieranie na darmo duzej ilosci danych? DB Activity Userid, userip, page_id, ref, etc Z gory dzieki za pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem jak a wersje PHP używasz ale w nowej istnieje coś takiego jak: traits
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 17 Dołączył: 4.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie twoich problemów jest tutaj:
http://php.net//manual/pl/language.oop5.interfaces.php http://php.net//manual/pl/language.oop5.abstract.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak traits jest najlepszym wyjściem, bo interfejs nie załatwia sprawy (trzeba zaimplementować obie klasy), o tyle abstract może nie mieć sensu (obie kasy nie są spokrewnione)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pyton wyjales m to z ust, klasy nie maja nic wspolnego oprocz tej metody, wiec bylo by glupota ustalac abstakcyjna klase.
Takze to juz wiem, a cokolwiek do pytania nr 2? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli do niczego tego nie potrzebujesz to nie ma sensu. Podepnij sobie GoogleAnalytics i to samo masz
|
|
|
![]()
|
|
Ok dzieki wielkie wszystkim, pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ewentualnie zrób nowa klasę (abstract static) która będzie pomocniczym helperem ze statycznymi metodami, to chyba było dość popularne rozwiązanie
|
|
|
![]()
|
|
Korzystam z najnowszego php, takze wole rozwiazanie z traits, nie miesza mi kodu tak jakby to robila klasa abstrakcyjna.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:43 |