![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
W pętli wyświetlam artykuły z bazy (kilkaset ++). W wielu z nich sa linki do dokumentów typu http://domena.pl/pliki/rozne-pliki.pdf.
Potrzebuję poddać analizie to co się dzieje, więc przekierowuje przez .htaccess wszystkie linki do katalogu /pliki do pliku np. analiza.php. Problem w tym, że potrzebuję otrzymać w pliku analiza.php także ID z bazy danych konkretnego artykułu , w którym zawarte sa linki (z "klikanego" dokumentu). Nie mogę znaleźć rozwiązania. Do .htaccess chyba nie da sie przekazać dodatkowej zmiennej... Ciasteczka/sesje przy tej ilości artykułów wyświetlanych równocześnie strasznie skomplikowały by kod i spowolniły pracę... Nie mogę ingerować w bazę, żeby zmieniać linki dodając parametry m. in. z powodu częstych aktualizacji artykułów przez redaktorów... Jakieś podpowiedzi? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Te linki są do plikow w twojej domenie?
To zamieniaj te linki w arcie z http://domena.pl/pliki/rozne-pliki.pdf na http://domena.pl/pliki/1,rozne-pliki.pdf gdzie 1 to id artykulu. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Piszesz: "To zamieniaj te linki w arcie z..."
Dodaj podpórkę bo nie mam pojęcia o co chodzi. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Te pliki sa w mojej domenie (domenie serwisu). Wyszukanie linków w tekście było by trudne i czasochłonne. Teksty często sa długie (po kilkadziesiąt kilobajtów) tworzone w edytorze HTML (tam też sa linkowane pliki z serwera). Analiza tekstów aby w każdym znaleźć kilka lub kilkanaście <a href=".....> i dodać ID obciążała by serwer. Już nie mówiąc o pomyłkach, bo autorzy mogą linkować także inne rzeczy. Ten post edytował bogdanh 9.07.2014, 15:42:09 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 809 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
Spróbuj się oprzeć o HTTP_REFERER. Przy czym URL strony z artykułem musiałby zawierać ID artykułu, tak aby przy obróbce referera wyłuskać to ID.
|
|
|
|
|
|
|
|
Spróbuj się oprzeć o HTTP_REFERER. Przy czym URL strony z artykułem musiałby zawierać ID artykułu, tak aby przy obróbce referera wyłuskać to ID. To już przećwiczyłem i padłem - stad moje pytanie. Szukam sposobu na zmianę zawartości linków, aby dodać to ID artykułu, ale bez przeszukiwania całości tekstu.. Wyobraziłem sobie coś takiego... Wyświetlanie artykułów następuje w pętli php (plus stronicowanie). W każdym przebiegu przekazuję ID do np. skryptu JS (nie wiem jak), który podmienia link na stronie dodając ID do ciągu (nie wiem jak). (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Innych sposobów poza przeszukiwaniem tekstu nie wymyśliłem. To przeszukiwanie odpada - zbyt czasochłonne przy kilkuset artykułach i kilkuset czytających równocześnie rózne teksty. Jak pisałem nie moge ingerować w zawartość artykułów w bazie - aby dopisywać ID - z wielu powodów niezależnych ode mnie. |
|
|
|
|
|
|
Wyrazeniem regularnym podmienisz linki w arcie przed wyswietleniem
|
|
|
|
|
|
|
|
Wyrazeniem regularnym podmienisz linki w arcie przed wyswietleniem Tego właśnie chciałem uniknąć, ale jeżeli nie da się inaczej to jak, bo nie moge dać rady... Przykładowy tekst z bazy do wyświetlenia: //------- <p>Poniżej znajduje się link do graficznego przedstawienia struktury organizacyjnej.</p> <p><strong>Uwaga: celowo wprowadzono zmianę we wpisie, aby zaprezentować zmiany.</strong></p> <p><a href="../pliki/plik1.pdf">Link do dokumentu</a></p> <p>Poniżej mamy kolejny link do dokumentu</p> <p><a href="../pliki/plik drugi ze pacją _ - i ó ł wprowadzony przez idiotę.pdf">Link do dokumentu2</a></p> //------- Tutaj poległem. Nie dość, że tych linków przeplatanych różnymi treściami może być sporo, to jeszcze idioci/tki wczytują na serwer i linkują pliki mające w nazwach rózne dziwne rzeczy. Na to nie mam wpływu! Jak sobie poradzić z "wyłuskaniem" linków i podmianą? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 809 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziękuję. Niestety nie działa. Logi wykazują błąd w linii $pattern. Zapewne chodzi o powtarzające się apostrofy w href=['""]. i ['""]. Jednak po wstawieniu przed nimi "\" zmienna $tresc jest pusta. Oczywiście po podstawieniu do pierwszej zmiennej $tresc prawdziwego ciągu. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziękuję, ze w ogóle chce ci się pomagać. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Działa. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Co prawda w pętli, już przy 300 artykułach daje się odczuć opóźnienie ale musi być. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
A co ty na dzien dobry na stronie wyswietlasz 300 artykulow? O stronicowaniu nie slyszal?
|
|
|
|
|
|
|
|
A co ty na dzien dobry na stronie wyswietlasz 300 artykulow? O stronicowaniu nie slyszal? Hehehe - słyszał i robi. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chciałem od reki zasymulować 300 równoczesnych załadowań. Tak czy inaczej jest ok. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 03:04 |