![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mniej więcej taki kod:
Teraz moje pytanie, bo nie jestem sobie w stanie poradzić. Standardowo div o id=tekst1 jest niewidoczny. Jak zrobić by pojawiał sie tylko w przypadku wyboru inputa opisanego "nie" (tzn. chodzi mi albo o usuniecie klasy "ukryte" albo o jej zmiane na klasę powiedzmy "widoczne")? Próbowałem znaleźć coś w dokumentacji jquery, ale niestety nie radzę sobie z tym najlepiej. Ten post edytował MalyKazio 11.06.2014, 10:23:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Problem z AJAX nie ma zadnego zwiazku.... patrz prosze gdzie piszesz.... przenosze.
No ale czego nie wiesz? Jak zmenic klase? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Turson: Dzięki, o coś takiego mi właśnie chodziło. A da się zrobić tak, żeby dla kilku miejsc było tak samo (żeby dla każdej wersji nie pisać oddzielnego JS)?
Jest taki kod:
A żeby tym samym kodem zapłatwić jeszcze wybor2 (i powiazany z nim tekst2), wybor3 itd? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Śmiga, że aż miło. Dziękuję bardzo, jestem wdzięczny.
Mam jednak jeszcze ostatnie pytanie. Kod wygląda mniej więcej tak:
Jak zrobić by w przypadku ustawienia "nie" przy polu "wybor1" do sumy (na końcu) dodawana była liczba np. 5, zaś przy wyborze "nie" przy polu "wybór2" np. liczba 10? Chodzi mi o to, by oprócz pokazywania się diva było wykonywane działanie i podmieniany był wynik w divie "suma". Czy coś takiego ma sens:
Hmm... zadeklarowałem dwie wartości i utknąłem. W php bym sobie poradził ale JS to czarna magia. Powinno być pewnie coś takiego: if(value=='nie') $(this).parent('.container').find('div.tekst').show(); tu dodatkowy warunek if nazwa pola = wybor1 to wtedy bierzemy wartość z diva "suma", zwiększamy o wybor1 i wklejamy na miejsce; tu dodatkowy warunek if nazwa pola = wybor2 to wtedy bierzemy wartość z diva "suma", zwiększamy o wybor2 i wklejamy na miejsce; else $(this).parent('.container').find('div.tekst').hide(); }) Nie wiem jak to zrealizować w praktyce. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 13:36 |