![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Założenie: Firma A oglasza przetarg na realizację projektu. Treść ogłoszenia przetargu jest dość ogólna i nie przedstawia całej specyfikacji ,wymogów i wzystkich szczegółów projektu. Firma A, w ogłoszeniu zapisałą że całą "resztę" tych szczegółów i specyfikację projektu, przedstawi firmie która wygra przetarg. Zapewne firmie A chodzi o tajemnicę handlową. Moje pytanie: Czy jeśli uda mi się wygrać taki przetarg to jestem zobowiązany do podpisania umowy z taką firmą ? Obawiam się sytuacji w której: przygotowalem oferte przetargu w oparciu o ogloszenie przetargu na kwote X , a po jego wygraniu otrzymuje pelna specyfikacje projektu ktora jest bardziej zaawansowana a wymagania kosmiczne, gdzie moja cena podana w ofercie staje sie dla mnie nieoplacalna w stosunku do nowego wymiaru projektu. Lub firma oglaszajaca przetarg, przygotowuje umowe z "dzikimi" warunkami ktore sa dla mnie nie do przyjecia... Prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygranie przetargu nie zobowiązuje Cię do zawarcia umowy, jednakże druga strona nie musisz zgodzić się na twoją nową wycenę, i zwyczajnie wybrać kolejną w kolejności najlepszą ofertę. W przypadku zamówień publicznych raczej podaje się pełne specyfikacje wymagane do realizacji projektu. W przypadku spółek prywatnych przetarg jest pewnie tak rozpisany aby wygrała konkretna oferta (co szczególnie stosowało/stosuje się w przypadku zamówień od spółek które otrzymały dofinansowanie z Unii aby wyciągnąć "legalnie" hajs)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i ew. tracisz wpłacone pieniądze jeżeli się rozmyślisz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpłacone pieniądze ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No czasami by startowac w przetargu, trzeba wplacic kaucje czy jak to się tam nazywa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To się nazywa Wadium. To na wypadek właśnie rozmyślających się (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeżeli osoba nie wygra przetargu to kasa jest zwracana, ale jeżeli wygra i się rozmyśli to już nie.
|
|
|
![]()
|
|
akurat chodzi o firmę prywatną która ogłasza przetarg. Czyli tak jak by mi się trafem udało wygrac to do póki nie podpisze umowy nie jestem do niczego zobligowany. ?
Jedyne co bym mogl stracic wplacone wadium ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat akurat chodzi o firmę prywatną która ogłasza przetarg. Czyli tak jak by mi się trafem udało wygrac to do póki nie podpisze umowy nie jestem do niczego zobligowany. ? Jedyne co bym mogl stracic wplacone wadium ? Tak. Ten post edytował fizzlebubble 10.06.2014, 09:27:01 |
|
|
![]()
|
|
regulaminu przetergu nie ma. Orientujecie sie czy wzór umowy powinien być dołączony do zapytania przetargowego ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Haha to jest przetarg firmy prywatnej do której informacji ma 2 firmy (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
Do Autora. Odpuść sobie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako startująca w przetargu poważna firma powinna mieć swojego prawnika, który udzieli takich informacji a nie forum
|
|
|
![]()
|
|
Turson nie przesadzajmy, generalnie prawnik nie jest wymagany, a młody przedsiębiorca nie zawsze wszystko wie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest wymagany, ale konsultacji można zaciągnąć. Chyba, że to przetarg na stronkę za 500zł, ale to fora prawne też istnieją.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystko zależy od specyfikacji i warunków przetargu. Prześlij dane o przetagtu to go przeanalizuję i wtedy można powiedzieć jakie są warunki. Powyższe odpowiedzi to wróżenie z fusów.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:37 |