![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Pisze własna strone intenretową i mam pewien problem. Czy jest mozliwa podmiana zmiennych? Wyjasnie to na przykładzie:
jest plik zmienna.php w którym jest następujacy kod:
w pliku index.php jest:
i chodzi mi o ty by zmienna $wynik została nadpisana nad zmienną $zmienna1 w pliku zmienna.php. Czy jest to wogole mozliwe? Czy trzeba robic operacje na plikach? szukałem w googlach i nic nie znalazłem. Ten post edytował Krugal 5.06.2014, 11:16:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz include 'zmienna.php'
i potem w index.php możesz operować na tej zmiennej. Tylko w Twoim przykładzie nazwy są różne |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok poprawilem ten blad
jesli chodzi o include to probowałem, ale dzieki temu moge jesdynie operować na tej zmiennej ale zmienic nie moge (albo nie potrafie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I powiedz jeszcze jaki jest cel takiej zmiany.
|
|
|
![]()
|
|
pisze taka mini gierke i chcialbym zwiekszac atrybuty po wizycie u trenera i poprostu chcialbym tw zmienne podmieniac
wiecej kodu nie mam, bo narazie probowałem to testowac, probowałem porpstu przypisaniem to zrobic
ale niestety nie podmienia tamtej wartosci |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 4 Dołączył: 1.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podejżewam, nikt nie wie o co Ci właściwie chodzi, bo nie wiesz jak się wypowiedzieć.
Może chodzi Ci o tzw. "zmienne zmienne", czyli dla przykładu masz taki kod:
W zależności jaką masz wartość zmiennej $wynik i $zmienna to taką zmienną weźmie do obróbki. Powyższy przykład jest adekwatny z zapisem:
|
|
|
![]()
|
|
kurcze jak wam to jasniej wytlumaczyc
jak macie zmienna np:
to ja chce by zostala podmieniona ta jedynka na liczbe ktora jest przypisana do zmiennej $wynik w taki sposob ze gdybym napisal jeszcze w innym pliku
to wyswietli sie 4 (czyli wynik dzialania przypisany do $wynik) a nie 1 (przypisane do $zmienna1 w pliku zmienna.php no jasniej juz nie potrafie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$zmienna1 = $wynik;
![]() aaaa $wynik = 5; to chcesz mieć ze $zmienna $zmienna5 tak? Ten post edytował Turson 5.06.2014, 15:11:29 |
|
|
![]()
|
|
nie ta jedynka
![]() Ten post edytował Krugal 5.06.2014, 15:22:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 1 Dołączył: 10.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że nic nie wiem z tego co napisałeś, jedyne co zrozumiałem to cel skryptu - czyli za każdym odwiedzeniem strony jakaś wartość powiedzmy $czworceps zwiększa się o jeden.
Jako że php jest bezstanowe, czyli nie możesz stworzyć czegoś takiego w klasyczny sposób jakby to był flash albo c++. Czyli ile razy byś nie odświeżył strony
to zawsze otrzymasz 2 Jeżeli chcesz mieć możliwość zapisania stanu jakieś zmiennej, musisz skorzystać z zapisu do pliku, bazy danych, albo tablic $_SESSION, $_COOKIE, $_POST i $_GET Jeżeli ta gra ma być na więcej osób to proponuje bazę danych, ale jak jesteś zielony to zacznij może od tablicy $_GET albo $_SESSION. Zrobie jakiś prosty przykład, jak będziesz chciał obiektowo to pisz.
Ten post edytował grexlort 5.06.2014, 15:38:52 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Zrobisz, ale jak wspomniano musisz skorzystać np. z bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
tworzysz plik liczba.dat
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 08:07 |