![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie.
Nie wiem jak zrobić jedną (wydaje się prostą) rzecz. Mianowicie utknąłem w xmlu. Mam plik feeds który wygląda tak:
I tutaj skryptem chcę wyciągać wszytkie "feed", parsować i dodawać do bazy:
I teraz nie umiem wziąć wszystkich "feed", biore tylko jedno. Czy pomoże mi ktoś wziąć wszystkie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bierzesz jedno bo tablicę musisz powiększać
nie $title = $matches->getElementsByTagName( "title" ); a $title[] = $matches->getElementsByTagName( "title" ); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Ja bym to zrobił z użyciem SimpleXML bo jak sama nazwa wskazuje jest prosty
To mi pomogło, ale dalej nie bierze mi wszystkich.
i teraz jak wyświetlę $idd, to pięknie wyrzuca mi wszystkie ścieżki do plików xml. Ale tu zaczyna się problem, bo chce te ścieżki do plików xml wrzucać tutaj:
I nie chce wziąć wszystkich "load($id)", bierze tylko jedną. Proszę o poradę, wskazówkę, jak to przeskoczyć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 8 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Pobiera jedną wartość bo $idd nie jest tablicą ![]() Zamień na:
i powinno być ok ![]() Dziękuje, ale nie działa, albo ja czegoś nie rozumiem. Moze pomoże ktoś? Dziękuje, ale nie działa, albo ja czegoś nie rozumiem. Moze pomoże ktoś? Czy mogę prosić o wyjaśnienie lub wskazanie kierunku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak koledzy piszą $idd[] jest tablicą. wiesz co to jest tablica?
w tablicy elementy masz zapisane tak: $idd[0] $idd[1] $idd[2] itd. jaśniejsze? :-) |
|
|
![]()
|
|
tak jak koledzy piszą $idd[] jest tablicą. wiesz co to jest tablica? w tablicy elementy masz zapisane tak: $idd[0] $idd[1] $idd[2] itd. jaśniejsze? :-) Niestety nie, totalna czarna dziura. Rozumiem co do mnie piszesz, ale nie wiem jak z tego wybrnąć. Jak to zastosować? Prosze o troche cierpliwości i pomocy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bujasz sie z tym banalnym problemem od paru dni... Weź wkoncu zapoznaj się z czymś takim jak TABLICE. Bez tego ani rusz.
http://pl1.php.net/manual/en/language.types.array.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat Bujasz sie z tym banalnym problemem od paru dni... Weź wkoncu zapoznaj się z czymś takim jak TABLICE. Bez tego ani rusz. http://pl1.php.net/manual/en/language.types.array.php Poczytam, obiecuje. Skoro jest taki banalny to proszę Cię o pomoc, jak to zastosować. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Albo mozesz zrobic jak ci pisano na samym poczatku:
Cytat Poczytam, obiecuje. Skoro jest taki banalny to proszę Cię o pomoc, jak to zastosować. To poczytaj. Potem zapytaj ponownie, bo jak zrobic, to juz dostales nie raz tu odpowiedź.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Albo mozesz zrobic jak ci pisano na samym poczatku:
To poczytaj. Potem zapytaj ponownie, bo jak zrobic, to juz dostales nie raz tu odpowiedź. OK. Spokojnie;) Nie chce od razu wrzucać danych do bazy. To co dostaje z $id = (string)$v['id']; muszę wrzucać do kolejnego parsera, bo są to ścieżki do plików xml. ($doc->load("$path1") ![]() Ten post edytował Frugo75 26.05.2014, 11:21:31 |
|
|
![]()
|
|
To dlatego masz to wrzucac do tablicy. Pisano ci juz to wielokrotnie, wielokrotnie też podano ci jak to wrzucać. jesli nadal nie ogarniasz, zaprzyjaźniej sie w koncu z TABLICAMI - linka ci podalem.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To dlatego masz to wrzucac do tablicy. Pisano ci juz to wielokrotnie, wielokrotnie też podano ci jak to wrzucać. jesli nadal nie ogarniasz, zaprzyjaźniej sie w koncu z TABLICAMI - linka ci podalem. Dzięki za linka;) Łatwiej byłoby mi ogarnąć temat na tym przykładzie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie watpie ze latwiej by ci bylo ogarnac, jakby ktos to zrobil za Ciebie. Ale za dwa dni bedziesz mial podobny problem i znowu klops... Ogarnij tablice, to bedziesz mial wiedze ogolną a nie tylko dla jednego przykladu
Powód edycji: [nospor]:
|
|
![]()
|
|
Nie watpie ze latwiej by ci bylo ogarnac, jakby ktos to zrobil za Ciebie. Ale za dwa dni bedziesz mial podobny problem i znowu klops... Ogarnij tablice, to nie bedziesz mial wiedze ogolną a nie tylko dla jednego przykladu Może i masz rację. Dzięki. No i prawie zrobiłem. Mam tak:
Ale jak wkładam to tutaj: $doc->load($idr); to mam: Warning: DOMDocument::load() [domdocument.load]: I/O warning : failed to load external entity "/74/2014-05-26/158813/158813.xml" in /mundial/news/index.php on line 56 /74/2014-05-26/158813/158813.xml - Czyli zła ścieżka do pliku przez slasha. Powiecie mi jak w pętli go wyrzucić? Jeśli zastosuje substr to znów mam jeden plik. |
|
|
![]()
|
|
Czemu dales foreach w foreach? Przeciez to nie ma sensu. Jedne foreach ma generowac twoją tablicę a drugi foreach ma iterowac po tej tablicy. Te foreach nie mają byc jeden w drugim.
Zas co do bledu, to wyraźnie ci napisano, ze nie moze odczytac /74/2014-05-26/158813/158813.xml Masz taki XML w ogole? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czemu dales foreach w foreach? Przeciez to nie ma sensu. Jedne foreach ma generowac twoją tablicę a drugi foreach ma iterowac po tej tablicy. Te foreach nie mają byc jeden w drugim. ok Zaraz poprawię. Cytat Zas co do bledu, to wyraźnie ci napisano, ze nie moze odczytac /74/2014-05-26/158813/158813.xml Masz taki XML w ogole? Tak, istnieje, ale w ścieżce 74/2014-05-26/158813/158813.xml. Nie wiem jak usunac tego slasha przed 74. Jak juz pisałem substr nie daje rady. ok Zaraz poprawię. Tak, istnieje, ale w ścieżce 74/2014-05-26/158813/158813.xml. Nie wiem jak usunac tego slasha przed 74. Jak juz pisałem substr nie daje rady. Zrobiłem też tak i nadal nie działa. Jakby gdzies gubił pętlę.
I w $doc->load($rep) wstawia tylko jedną ścieżkę. Ma ktoś pomysł jak usunąć "/" bez utraty pętli? Ten post edytował Frugo75 26.05.2014, 14:45:59 |
|
|
![]()
|
|
Nadal masz petle w petli..... ltrim nie kasuje petli....
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:09 |