![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2012 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam menu zrobione w php, includuje je na każdje podstronie, plik menu wygląda mniej więcej tak:
Wyżej jak odczytuje a element li w zależności na której stronie jesteśmy dostaje klace active albo no-active. Moim problemem jest jak zrobić aby po wejściu na stronę w momencie w którym nie mamy kliknięte w żadną podstronę, czyli żaden element id nie jest przekazywany domyślnie strona index.php dostała klasę active? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2012 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ten kod dodaje napis active do każdej podstrony... ja chciałbym żeby dodawał klasę activ do elementu li strony index.php po wczytaniu strony przez przeglądarkę, próbuje przerobić to jakoś ale nie potrafię ;/ nie chce mi to działać w żaden sposób ;/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam tylko dbaj o swój kod. Czytelność zaprocentuje w przyszłości.
@Edit Notepad++ nie lubi tego forum jeśli chodzi o formatowanie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował YourFrog 13.03.2014, 08:33:01 |
|
|
![]()
|
|
Dodam tylko dbaj o swój kod. Czytelność zaprocentuje w przyszłości.
@Edit Notepad++ nie lubi tego forum jeśli chodzi o formatowanie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Dziękuje, bardzo mi pomogłeś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a jak z tego zrobić ładne linki? w .htaccess jakoś? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mod tego forum na swoim blogu opisał jak odczytywać ładne linki. Wydaje mi się że na początek ci to wystarczy. Oczywiście można przez .htaccess'a go robić ale moim skromnym zdaniem mija się to z celem.
Ewentualnie popatrz na system routingu w innych projektach jak symfony2 (maja dobry aczkolwiek ciężki system routingu). Jeżeli natomiast chodzi o tworzenie ładnych url w kodzie to sposobów jest wiele i różnie ludzie to robią. Ja na początku projektu zawsze ustalam ładne linki i je bezpośrednio w kodzie sobie wpisuje. Jednak jeżeli chcesz mieć dynamiczne to niestety nie obędzie się bez jakieś klasy która to zrobi. Prosty przykład oparty o klasy. Poniżej przedstawiam tylko sposób generowania linków abyś mógł to użyć w swojej aplikacji to już musisz dostosować
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 1.10.2025 - 08:57 |