Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Określanie wartości uprawnień folderu/pliku, max chmod
IProSoft

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam pytanie czy istnieje jakiś sposób na automatyczne ustalenie jaki chmod należy nadać aby folder/plik był w pełni edytowalny z poziomu skryptu PHP np: file_put_contents a jednocześnie również FTP

Wiadomo prawidłowe prawa dostępu dla plików to 644, natomiast dla katalogów to 755 jednak problem pojawia się w sytuacji niestandardowej konfiguracji serwera gdy np przy 644 nie można nadpisać pliku z poziomu PHP, dopiero po zmianie na 777, a np na o12.pl chmod 777 powoduje błąd 500.

W czym problem ?
Wiadomo, że można to sprawdzić samodzielnie/ręcznie przez FTP/skrypt jednak u mnie problem polega na tym, że obsługuję kilkadziesiąt serwerów i nie mam możliwości za każdym razem tego sprawdzać gdy klient instaluje skrypt i tutaj pojawia się pytanie: czy istniej możliwośc wiarygodnego sprawdzenie maksymalnych uprawnień ?
Np: check_max_premissions() i pokazuje, że maksymalnie wystarczy użyć 755 aby plik był bez problemu zapisywalny.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
markuz

-----

Być może istnieje lepsze rozwiązanie aczkolwiek możesz w pętli tworzyć pliki (przy instalacji/konfiguracji skryptu), nadawać im prawa od najniższego i za każdym razem sprawdzać czy plik is_writable. Pierwsze zwrócenie TRUE zwróci także prawidłowe prawa dostępu do pliku.
+Quote Post
viking

-----

Moim zdaniem nierealne prostym sprawdzeniem. Wszystko jest uzależnione od grup wykonujących skrypt czyli konfiguracji właściwej serwera. Do tego procesy cgi mogą mieć inne uprawnienia.
+Quote Post
IProSoft

-----

Tak też myślałem ale zapytać nie zaszkodzi. Dodatkowo zdarza się czasem sytuacja, że user (właściciel pliku ) dla procesu PHP stoi wyżej niż FTP i wtedy jest w ogóle problem ale to na szczęście rzadkość.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
+Quote Post
Pyton_000

-----

Wszystko zależy od konfiguracji serwerów.

Jedni tworzą konta specjalnie pod klienta czyli owenr i group jest taki sam, wtedy wystarczy 644 i 755 a czasami 664 i 775.
Nie ma uniwersalnego sposobu
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 20:36