![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 21.01.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tak, wiem że temat był wałkowany tysiąc razy, ale nie mogę znaleźć rozwiązania chociaż próbowałem już wielu rzeczy. Problem w tym, że podczas wysyłania danych z PHP do MYSQL, polskie znaki nie zapisują się poprawnie i powstają tzw. "krzaczki". Co już zrobiłem? 1) Wszystkie dokumenty są kodowane za pomocą UTF-8 bez BOM. 2) W każdym dokumencie ustawiam odpowiedni nagłówek: Kod header('Content-Type: text/html; charset=utf-8'); 3) Baza danych pracuje na UTF-8 z metodą porównywania znaków utf8_general_ci.Ale to nijak nie chce współpracować! Pomocy! (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) PS. Tak, tak, czytałem już http://php.pl/phppl/Wortal/Artykuly/Pomysl...e-znaki-a-MySQL. Nie pomogło. Jaka jest różnica pomiędzy utf8_general_ci, a utf8_unicode_ci? Ten post edytował ZaqU 15.01.2014, 22:47:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 4 Dołączył: 14.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może i w bazie widzisz krzaczki ale przy ich odczycie z bazy otrzymasz polskie znaki.
Twoja decyzja czy chcesz z tym walczyć, przyczyn może być wiele i tak de facto trudno określić na jakim etapie się tak robi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 09:15 |