![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2013 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, próbuje nauczyć się działania AJAX, w tym celu pracuję z książką 'AJAX i PHP.
Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych'. Mój problem polega na fakcie, iż skrypt z tej książki(ściągniety bezpośrednio z serwera wydawnictwa) dotyczący czatu AJAX, po wrzuceniu na serwer nie działa. Co ciekawe w każdej przeglądarce wyświetla inny bład. Jako początkującemu niesamowicie cięzko mi znaleźć przyczyny błedu. Jedynymi zmianami, które poczyniłem to wstawienie poprawnych danych bazy mysql config.php
error_handler.php
chat.php
chat.class.php
get_color.php
chat.css
index.html
chat.js part I
chat.js part II
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spójrz na config.php. W listingu jaki wstawiłeś, po kolorowaniu składni, widać, że coś jest nie w porządku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapomniałeś o najważniejszym jaki to błąd (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
@up przecież pozmieniał przy wrzucaniu tutaj, wiec błąd jest tylko na forum, ale dobrze, że wspomniałeś (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował com 30.12.2013, 16:39:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up przecież pozmieniał przy wrzucaniu tutaj, wiec błąd jest tylko na forum, ale dobrze, że wspomniałeś (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Oby to był tylko ten błąd (że tu na forum (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2013 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spójrz na config.php. W listingu jaki wstawiłeś, po kolorowaniu składni, widać, że coś jest nie w porządku. @com ma racje, błąd, akurat w tym pliku, jest tylko na forum. Ma też rację co do braku wypisania pojawiających się błędów;) w kazdej przegladarce wszystko gra pięknie do momentu połączenia się z serwerem. W poszczególnych przeglądarkach błedy wyglądają następująco: -Chrome 31.0.1650.63 m: "Błąd podczas dostępu do serwera! TypeError: Cannot read property 'documentElement' of null" -Firefox 26.0: "Błąd podczas dostępu do serwera! TypeError: response.getElementsByTagName(...).item(...) is null" -Opera 12.16: "Błąd podczas dostępu do serwera! TypeError: Cannot convert 'xmlHttpGetMessages.responseXML' to object" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
"Przestudiowałem" kod chata, przygotowalem baze i faktycznie cos nie halo. Ciekawe, u mnie tez wciąż wywala błąd. "Błąd podczas dostępu do serwera" i dopatrzyłem się także Error 500 internal server error. Nie wiem jeszcze co go powoduje. A dodatkowo efekt przy klikaniu na palete wywala na ekran kolejny komunikat o braku/bledzie dostepu do serwera (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale to pewnie ja cos skopałem. Czy ktos znalazl gdzie tkwi problem (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował phpamator 31.12.2013, 00:05:48 |
|
|
![]()
|
|
Czy możliwe jest, żeby kod nie działał na kontach darmowych na serwerze? Spotkałem się z takim pomysłem i w innym ajaxowym programie(duzo prostszym coprawda) tak własnie bylo- na WAMPie śmigało, po wrzuceniu na serwer juz nieszczególnie. Co o tym sądzą bardziej doświadczeni koledzy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku chat.js odszukajcie "application/x-www-form-urlencoded" i zamieńcie na "text/xml". Dajcie znać, czy to pomogło. Jeśli nie to wrzućcie tutaj komunikaty błędów z różnych przeglądarek, tak ładnie jak to @followc zrobił we wcześniejszej wiadomości.
|
|
|
![]()
|
|
Tym razem w każdej z przeglądarek ten sam błąd:
"Błąd podczas dostępu do serwera! ERRNO: 8 TEKST: Undefined index: mode LOKALIZACJA: /home/a4182580/public_html/czatest/chat.php, linia 5" //ponawiam pytanie o to, czy niektóre serwery blokują pracę ajaxu na darmowych kontach. Korzystam z 000webhost.com i nigdzie na stronie nie widze odpowiedzi, a na odpowiedz na ticket troche musze czekac;) Ten post edytował followc 2.01.2014, 14:28:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ponawiam pytanie o to, czy niektóre serwery blokują pracę ajaxu na darmowych kontach. Korzystam z 000webhost.com i nigdzie na stronie nie widze odpowiedzi, a na odpowiedz na ticket troche musze czekac;) Tylko zgaduję, że nie. Ajax to zwykłe zapytania HTTP Request (tylko, że wysyłane asynchronicznie), takie jak każde inne wysyłane z przeglądarki, i dlatego nie widzę powodu (ani sposobu) na zablokowanie tej technologii po stronie serwera. Mogę się mylić. Tym razem w każdej z przeglądarek ten sam błąd: "Błąd podczas dostępu do serwera! ERRNO: 8 TEKST: Undefined index: mode LOKALIZACJA: /home/a4182580/public_html/czatest/chat.php, linia 5" A powiedz, na localu Ci śmiga czy nie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja sprawdzalem i zdalnie i na lokalnym i wciaz to samo
Poprosilbym jweszcze o pelna liste pol jakie powinny znajdowac sie w bazie - tak na wszelki wypadek, niby wszystkie (wynikajace ze skryptu ) mam ale kto wie .... moze cos przeoczylem. Ten post edytował phpamator 2.01.2014, 16:09:48 |
|
|
![]()
|
|
chat_id int(11) NOT NULL auto_increment,
posted_on datetime NOT NULL, user_name varchar(255) NOT NULL, message text NOT NULL, color chat(7) default '#000000', PRIMARY KEY (chat_id) na lokalniaku zdecydowanie nie śmiga, bo nie mogę sobie poradzić z WAMPem. myadmin nie współpracuje;) Ten post edytował followc 2.01.2014, 16:26:43 |
|
|
![]()
|
|
Zobaczcie wiersze 90 i 123 w pliku chat.class.php (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
To o czym wcześniej pisałem (zmiana "application/x-www-form-urlencoded" na "text/xml") proszę cofnąć. |
|
|
![]()
|
|
To niestety błąd, który pojawił się tylko przy wrzucaniu kodu na forum. Na serwerze są to normalne komentarze i czat wciąż nie chce współpracować.
|
|
|
![]()
|
|
To niestety błąd, który pojawił się tylko przy wrzucaniu kodu na forum. Na serwerze są to normalne komentarze i czat wciąż nie chce współpracować. Hmm. Zrobiłem te pliki u siebie. Odpaliłem, i od razu pojawił mi się taki komunikat błędu jak podałeś wcześniej. Poprawiłem te dwie linijki w chat.class.php i zaczęło hulać. OK, to debuguj w taki sposób:
|
|
|
![]()
|
|
response: "<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?><response><clear>false</clear></response>
↵<!-- Hosting24 Analytics Code --> ↵<script type="text/javascript" src="http://stats.hosting24.com/count.php"></script> ↵<!-- End Of Analytics Code --> ↵" Skoro Tobie śmiga, kod musi być poprawny. Mogłem coś spieprzyć w jakichś konfiguracjach serwera? Nie widzę za bardzo innych możliwości jak te po stronie serwera. |
|
|
![]()
|
|
Nie mogłem na to patrzeć i uruchomiłem na localhoście i działa (były jakieś 2 problemy ale to z łamaniem linii z komentarzem w kodzie)
chat.zip |
|
|
![]()
|
|
Linie 90 i 123 poprawilem juz wczesniej bo je wychwycilem podczas sprawdzania, wlasnie zmieniam fragment w chat.js .....
ciekawe co bedzie u mnie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Teraz po poprawieniu mamy: B³±d podczas dostêpu do serwera! ERRNO: 8 TEKST: Undefined index: mode LOKALIZACJA: /var/www/chat/chat.php, linia 5 |
|
|
![]()
|
|
response: "<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?><response><clear>false</clear></response> ↵<!-- Hosting24 Analytics Code --> ↵<script type="text/javascript" src="http://stats.hosting24.com/count.php"></script> ↵<!-- End Of Analytics Code --> ↵" A to śmietnisko. Tylko pierwsza linia to kod chatu. Resztę dynamicznie dodaje Ci hosting. Czyli jednak jest metoda na zablokowanie / popsucie AJAXu przez usługodawcę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dodaj na końcu pliku chat.php komendę exit albo die() i powinno hulać. |
|
|
![]()
|
|
wow! śmiga pięknie, dzięki wielkie za zaangażowanie:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 13:09 |