![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2012 Skąd: Madrid Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki skrypt:
if(!$_FILES['obraz0']['name'] == "") { $obraz0 = $_FILES['obraz0']['name']; $spr = file_exists('../images/gallery/'.$obraz0); if(!$spr){ move_uploaded_file($_FILES['obraz0']['tmp_name'],"../images/gallery/".$_FILES['obraz0']['name']); $a = "../images/gallery/".$_FILES['obraz0']['name'] ; chmod("$a", 0755); $url0 = "images/gallery/".$obraz0; $tytul0 = $_POST['d_obraz0']; $opis0 = $_POST['o_obraz0']; $result=mysql_query("INSERT INTO galeria (url, head, opis) VALUES ('".$url0."','".$tytul0."', '".$opis0."')") or die(mysql_error()); } else { echo"Nie dodano zdjęcia $obraz0, ponieważ zdjęcie o takiej nazwie już istnieje.<br/>"; } pytanie moje teraz jest, czy można zamienić nazwę obrazu podczas wsadzania go na serwer? Przykładowo, obraz nazywa się 57j34tgk.jpg a ja chciałbym, by zapisując się na serwer zmienił nazwę na logo.png. Liczę na Waszą pomoc, ponieważ google nic na ten temat nie wiem (być może źle zadaję pytanie dla google). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Ban na Google? Przykłady.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2012 Skąd: Madrid Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Toż pisałem wyżej, że być może nie wiedziałem jak sformułowac zapytanie dla google. Dzięki za link, ale jak widzisz, jestem początkujący a dział ten głosi, że jeżeli jestem początkujący to postawicie mnie na nogi, a korzystać z google to ja wiem jak. Znalazłem parę stron , jak zmienić tę nazwę, ale nic z tego nie rozumiem.
Znalazłem: $plik_nazwa = '2356' . $_FILES['plik']['name']; ale o co dokładniej chodzi to nie rozumiem, tak samo, jak nie wiem też jak dopisać zmianę rozszerzenia z jpg na png (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Dzięki za link, ale jak widzisz, jestem początkujący a dział ten głosi, że jeżeli jestem początkujący to postawicie mnie na nogi, a korzystać z google to ja wiem jak. Tak jak piszesz. Dział dla początkujących, chcących się czegoś nauczyć i mających prawdziwe problemy. Niestety, nie ma działu "żłobek", w którym powinieneś założyć ten wątek. Google zna odpowiedź na wiele pytań, pod warunkiem, że je zadasz... Dostałeś jedną z instrukcji PHP, wystarczy luknąć do manuala: copy. Choć lepiej tak: copy. Swoją drogą, ciekawe kiedy zmienią linkowanie do manuala... |
|
|
![]()
|
|
W takim razie po co fora, skoro pomoc na nich zniża się do tekstów typu: czy mam bana na Google?
Nie chcesz pomagac, to nie pomagaj. Jeżeli potrafiłbym zrozumieć, o co chodzi w funkcji copy to bym zrozumiał, tak jak zrozumiałem inne funkcje, jednak ta mnie przerasta. Nie bądź taki cwaniak, że nie ma wątku "żłobek" bo na pewno są dziedziny, w których Ty tez nie jesteś mocny i też czasem potrzebujesz pomocy i ciekawe jak się czujesz gdy tez na forach pytają Cię, czy masz bana na Google. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z forum, gdzie jakiś cwaniaczek nie chciałby się popisać i nie wspomniał o tym, że Google wie wszystko. Proponuje pozamykać fora, bo po co je tworzyć, skoro macie konkurencję - GOOGLE. Czyli rozumiem, że nikt mi tu nie pomoże, tylko będziecie podsyłać linki do kolejnych stron, z których nic nie rozumiem i rzeczywiście - mogłem je sobie sam wygooglować? Nikt inny, bardziej życzliwszy, prócz Ciebie Kshyhoo, nie odpowiada na wątki? (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Poradziłem sobie przez rename($wgrywany_plik, "logo.png"); Ale mam jeszcze inne pytanie, jak zmienić rozmiar zdjęcia dodawanego ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) To podziała? imagecreatetruecolor ($width,$height); ? Ten post edytował joseam 25.12.2013, 14:12:04 |
|
|
![]()
|
|
W takim razie po co fora, skoro pomoc na nich zniża się do tekstów typu: czy mam bana na Google? Nie chcesz pomagac, to nie pomagaj. Jeżeli potrafiłbym zrozumieć, o co chodzi w funkcji copy to bym zrozumiał, tak jak zrozumiałem inne funkcje, jednak ta mnie przerasta. Nie bądź taki cwaniak, że nie ma wątku "żłobek" bo na pewno są dziedziny, w których Ty tez nie jesteś mocny i też czasem potrzebujesz pomocy i ciekawe jak się czujesz gdy tez na forach pytają Cię, czy masz bana na Google. Szczerze mówiąc nie spotkałem się z forum, gdzie jakiś cwaniaczek nie chciałby się popisać i nie wspomniał o tym, że Google wie wszystko. Proponuje pozamykać fora, bo po co je tworzyć, skoro macie konkurencję - GOOGLE. Czyli rozumiem, że nikt mi tu nie pomoże, tylko będziecie podsyłać linki do kolejnych stron, z których nic nie rozumiem i rzeczywiście - mogłem je sobie sam wygooglować? Nikt inny, bardziej życzliwszy, prócz Ciebie Kshyhoo, nie odpowiada na wątki? (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Poradziłem sobie przez rename($wgrywany_plik, "logo.png"); Ale mam jeszcze inne pytanie, jak zmienić rozmiar zdjęcia dodawanego ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) To podziała? imagecreatetruecolor ($width,$height); ? Panie Młody Gniewny - a co się nauczysz, jak dostaniesz wszystko na tacy? Taki zasady panują na tym Forum, i jak wiem, to i na innych... Jak się z tym nie zgadasz, załóż swoje forum, gdzie drzwiami i oknami będą walić chętni, żeby rzucać przykładami i tłumaczeniem i to wszystko w Boże Narodzenie. Do gotowców jest inny dział, ale tam przygotuj sobie sakiewkę. I uwierz mi, jestem życzliwy - dlatego zadałem sobie trud odpowiedzi w wątku, który jest taki sam albo podobny do kilkunastu innych, które piszą podobni do Ciebie chcący wszystkiego od razu - a nie tędy droga. Gdybym nie był pewien, że informacje na temat Twojego problemu nie można znaleźć w Google, nie pisałbym o Google. Że nie wspomnę, że o zmianie nazwy pliku traktują w co lepszym kursie PHP. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Kshyhoo, naprawdę tak bywa że ludzie po prostu mają za małą wiedzę, żeby wiedzieć czego szukać w wyszukiwarce.
Joseam, fajnie że chcesz coś zrobić sam, ale może za dużo bierzesz na swoje barki? Brakuje Ci trochę wiedzy podstawowej, chyba, że to Twój sposób na naukę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
![]()
|
|
Zgadzam się z Tobą, dlatego w pierwszej odpowiedzi dostał link z zapytaniem do Google. Wystarczyło trochę chęci. Jestem na tym Forum od 8 lat i nauczyłem się, że należy dawać wędkę a nie rybę, co niniejszym uczyniłem.
|
|
|
![]()
|
|
Daiquiri, dziękuję że się o mnie martwisz, ale z php bawię się od roku i po prostu kiedyś musiałem wyjsć dalej. napisałem własnie autorski panel administracyjny strony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kshyhoo, nie dostaje wszystkiego na tacy i powiem Wam , ze poradziłem sobie sam (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Zresztą dział z sakiewką nie potrzebny mi bo mam kumpla co pomaga mi za free ale nie zawsze chcę go męczyć, jezeli wiem, ze na forach też mogę otrztymać pomoc - nie koniecznie musieliście wysilać się w święta (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ale mam jeszcze jedno pytanie... Mam skrypt: $pobrano = $dane['top_download']; if($pobrano == 1) { $glos = "osoba"; } elseif ($pobrano == 2 || $pobrano == 3 || $pobrano == 4 || $pobrano == 22 || $pobrano == 23 || $pobrano == 24 || $pobrano == 44) { $glos = "osoby"; } else { $glos = "osób"; } no i wiadmo, nie bede wypisywał po kolei wszytkich liczb . Nie można zastapić liczbę * ? np: $pobrano == *4 co bedzie znaczyło, ze wszystkie dwucyfrowe liczby kończące sie na 4 mają mieć przyrostek osoby? Myślałem o tablicy, ale tam tez by trzebabyło uzupełniac liczby. Na pewno jest szybszy sposób (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
o, dzieki (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) a co z liczbami 12, 13 i 14? One wyjątkowo będą miały końcówkę "głosów" a nie "głosy". Jest to tu uwzględnione? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował joseam 30.12.2013, 13:36:55 |
|
|
![]()
|
|
Sprawdź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
No oki, narazie działa jak chciałem . DziękI (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale jeszcze na pewno nie raz się spotkamy na tym forum , tym bardziej, ze nie wiem, jak połączyć chcek z plikiem , bo chciałem zrobić usuwanie zdjęć z galerii za pomocą checked (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Szukałem juz po google i nic nie kumam stamtąd (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Międzyczasie zostałem Opiekunem, więc upominam o zasadach: używanie bb-code.
Co do usuwania plików z dysku za pomocą checkbox, nie załączyłeś kodu, którym wyświetlasz grafiki. Przestudiuj sobie kod:
|
|
|
![]()
|
|
wooow kosmos haha (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) rzeczywiście przedszkole jak dla mnie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
To usuwanie to bedzie działało tak, z z bazy wyświetla rekordy. Tylko własnie jak skojarzyć tytł zdjęcia czyli value z check box'em (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziś jeszcze mnie olśniło, że chciałbym zrobić listę artystów taką, że wyciąga do selecta wszystkich artystów z bazy kolumny artist , ale tylko jeden raz. W sensie, ze jak powtarza się ten sam artysta, to juz go omija. Da się to jakoś zrobić za pomocą LIMIT = 1? Tak, że Wiem, że marudze, ale wiem tez, ze na pewno da sie to jakoś prosto zrobić bez jakichś tam funkcji (chyba...) haha (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
manual: MySQL -> GROUP BY
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) własnie przed chwilą tak samo zrobiłem i miałem napisać, że sobie poradziłem (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jeszcze raz dzięki ^.^
Tylko, że zastosowałem to tak: Problem pojawia się w tym, ze mam kilka kolumn z artystami. artysta, artysta2, artysta3 i artysta4 i terach chce, zeby pobierało ich wszystkich, grupowało i wyświetlało w <select><option>Artysta</option></select> Ten post edytował joseam 4.01.2014, 14:59:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a widzisz bo jakbyś najpierw pomyślał jak ta strona będzie wyglądała od zaplecza wziął ołówek i na kartce rozpisał ... to byś nie miała problemu :-)
podpowiedź: tabela : artysta (id, nazwaArtysty) tablea: custom_pages ( id, artysta_id, ..... ) robisz mysql->select z T:artysta i masz wszystkich bez grupowania i mielenia no ale teraz to kombinuj .... Ten post edytował ctom 4.01.2014, 15:11:03 |
|
|
![]()
|
|
Oho, zaczyna się (jak dla mnie) wyższa szkoła jazdy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) haha tzn tak, ja wczesniej ręcznie wpisywałem artyste do inputa. Może ja pokaze stronę, którą tak namiętnie robię: http://college-of-music.net/
I to jest tak, ze wiersz w tabeli custom_pages zawiera id, odłsuch , pare innych pierdół, artysta, artysta4, artysta2, artysta3 Własnie o to mi chodziło, żeby najepierw zmielić artystów np do osobnych zmiennych, później to wcisnąc w jakąś funkcję ktora je połączy i pogrupuje i dopiero to wrzucić do <select></select> (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ta strona juz od 2009 funkcjonuje, ale dopiero teraz zacznąłe się bawić w formularze dodawania nowego aranżu hehe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
każda ta "custom_pages" ma INDYWIDUALNEGO artystę czy może mieć kilku ?
|
|
|
![]()
|
|
kazdy wiersz czyli custom_pages ma swoje id, swojego artystę lub artystów jezeli jest ich wiecej do jednego utworu (np. artysta = Dj. Antoine, artysta2 = Mad Mark i już jest dwóch) , ma swój tytuł, swoj obrazek itd. Nie raz komórki artysta2, artysta3 i artysta4 sa puste, poniewaz utwór ma tylko jednego wykonawcę - wiadomo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:26 |