![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zainstalowany na windowsie xp serwer (AppServ 2.5.1). I teraz mam pytanie w jaki sposób zrobić albo czy jest już gotowy program, aby na swoim dysku postawić serwer strony www. Zeby ten serwer był widoczny w internecie, no i oczywiscie działał
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, ze jak wpiszesz localhost to dziala? Jesli tak to, zeby byl widoczny musisz pozwolic twojemu firewallowi na przepuszczanie polaczen z tymze serwerem, a jesli jestes za NATem to musisz miec przekierowany port dla twojego serwera.
PS. Jak zobaczylem temat (Jak zrobic serwer www ?) to pomyslalem, ze chcesz serwer napisac ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety Panie kolego to nie jest takie proste jak sie wydaje...
Dużo napisal juz Paul lecz trzeba tez pamietac o laczu ... A po za tym nie chcesz chyba udostepniac ludziom miejsca na www ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po primo: TYLKO NIE WINSHIT XP
![]() Po sekundo: Jesli koniecznie chcesz cos z firmy micros*** to polecam serie NT (np. Winodws 2000 lub Windows 2003 Server). Po tercio: Polecam Linuxa dobrze skonfigurowanego z Apaczem... Po quadro: (bez urazy) Ale sadzac po pytaniu to Twoja wiedza jest niemal zerowa - polecam wiec wydanie paru zlotych miesiecznie na wykupienie miejsca na serwerze w DataCenter - wtedy masz pewnosc, ze bedzie dobrze dzialac. I mozesz sie pobawic A w szczegolnosci polecam duzo lektury, praktyki i wytrwalosci. Nie orbaz sie ale na chwile obecna to porywasz sie z motylkiem (nie motyka a motylkiem ![]() Ustawienie serwera na swoim domowym komoputerze bez posiadania odpowiedniej wiedzy = publiczne udostpenienie wszystkich swoich danych posiadanych na dysku twardym... <- wiem bo sam tak wyciagalem od ludzi informacje... Pozdrawiam, ps: jak chcesz sie czegos wiecej dowiedziec to pytaj tu ewentualnie na PW. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz postawić dynamiczny DNS na no-ip.com, a później od nowa zainstalować Apache (na początku instalacji się pyta o lokalizację serwera. Wpisz <nazwa>.no-ip.com).
Drugie rozwiązanie to wykupić alias na Twoje IP (jeśli Twój komp działa 24h/dobę) i na początku instalacji Apache podać nazwę aliasu. Jeśli nie chcesz kupować aliasu to po prostu napisz swoje IP przy instalacji Apache. Ten post edytował Vertical 4.11.2004, 17:01:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko ok.
mam juz serwer na www(platny), tylko chcialem zobaczyc jak to jest miec wlasny serwer ![]() juz wszystko wiem zarejestrowalem sobie domene na darmowym dnsie i wszystko cyka. ten serwer to razcej do celów edukacyjnych, a nie pod www. chcialem sie pobawic, pod uczyc ![]() pozdrawiam i dzieki za wsio |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po primo: TYLKO NIE WINSHIT XP ![]() A mozesz podac sensowne argumenty dlaczego tak sadzisz ? Ja z kolei klne na 98.. mam watpliwa przyjemnosc pracowac na tym systemie w weekendy i gdyby nie to, ze nie moge go uszkodzic, bo to sprzet u matki w pracy, to juz dawno potraktowalbym go mlotkiem.. ja jestem z natury spokojny, ale to co ten komp czasem wyprawia to przechodzi ludzkie pojecie ![]() Cytat Po sekundo: Jesli koniecznie chcesz cos z firmy micros*** to polecam serie NT (np. Winodws 2000 lub Windows 2003 Server). No.. a XP to niby z jakiej serii jest ? -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli jednak dalej upierasz się i chcesz mieć serwer na XP to polecam tak:
* Radzę postawić APACHE+php+MYSQL/PGSQL * W Ustawieniach Połączenia (Internetowego) znajdź rubrykę z Firewall'em a tam wejdź w Zaawansowane. Będziesz mięć wybór portów przez jakie będzie można się łączyć z Twoim PC. Zaznacz HTTP i HTTPS. * Skonfiguruj Apache'a, rozłącz się z netem i połącz ponownie a następnie odpal Apache ![]() (Ja robiłem tak przy ISServer ... czy jakoś tak ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Tiraeth @ 2004-11-06 13:04:38) Jeżeli jednak dalej upierasz się i chcesz mieć serwer na XP to polecam tak: * Radzę postawić APACHE+php+MYSQL/PGSQL * W Ustawieniach Połączenia (Internetowego) znajdź rubrykę z Firewall'em a tam wejdź w Zaawansowane. Będziesz mięć wybór portów przez jakie będzie można się łączyć z Twoim PC. Zaznacz HTTP i HTTPS. * Skonfiguruj Apache'a, rozłącz się z netem i połącz ponownie a następnie odpal Apache ![]() (Ja robiłem tak przy ISServer ... czy jakoś tak ![]() A skąd można zdobyć PostgreSQL na Windows'a... -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 20:41 |