![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, męczę się już 2 dni z właściwością css "z-index", niestety nie wiem co robię źle..
To co chcę osiągnąć to wyciągnięcie czerwonego boxa wraz z treścią na tło z obrazkiem (domyślnie czarne) Wiem że można to rozwiązać poprzez zagnieżdżenie diva w divie, lecz niestety mój cms generuje kod w takiej postaci czyli div tła obok diva boxu. W tej chwili czerwony box znajduje się pod tłem. KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ KOD Bardzo proszę o pomoc. Ten post edytował malkavi 14.12.2013, 10:35:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak i box faktycznie podniósł się ale niestety w miejscu gdzie był wcześniej został po nim wielki biały obszar w który nie da się nic normalnie wstawić. Jak to zrobić inaczej ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Kod position: absolute; Odpada, ponieważ wtedy tracę wszystkie właściwości centrowania i dostosowywania się do szerokości przeglądarki, divu .box ------------ Kod margin-top: -600px; to znów działa w taki sposób że przenosi ten duży biały obszar po boxie na sam dół strony pod stopkę i nadal się go nie pozbywam. ------------------ Da się to jakoś zrobić posiłkując się właściwościami "z-index" ? |
|
|
![]()
|
|
z-index nie ma z tym nic wspólnego. Jeśli chcesz umieścić jakiś element w innym, a nie jest jego potomkiem, to musisz użyć position: absolute/relative/fixed.
To może dla .box
http://jsbin.com/onIReyEK/8/edit |
|
|
![]()
|
|
Bardzo ci dziękuję! o to właśnie mi chodziło.
Szkoda że logicznie nie potrafię tego ogarnąć. Jak to jest że ustawiam margin na wartość minusową którego nie ma ? Polecił byś może jakiś artykuł w którym jest to dobrze wytłumaczone jak działają te minusowe wartości parametrów ? |
|
|
![]()
|
|
Teraz masz domyślnie, margin-top: 0px. Jak dasz -720px no to będzie miało ujemny margines, a jako, że jest position: absolute/relative/fixed to najdzie na element wyżej. Hmm z kursów to browsehappy czy jakoś tak polecam, fajnie wizualnie wytłumaczone wszystko. Ale czy akurat to, to nie wiem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 13:44 |