![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Proszę o podpowiedź. Mam dwa formularze w zasadzie identyczne. Zmieniłem w drugim tylko nazwy zmiennych i przestał działać. Chciałbym zrozumieć dlaczego. Analizowałem to przez dwie godziny i nie pojmuję. Co może powodować to, że nie wysyła się POST z drugiego formularza? Po kliknięciu wykonaj w drugim przypadku strona się tylko przeładowuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w $_POST[towar] itd brakuje ' '
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety niczego to nie zmieniło. Pierwszy formularz działa. Drugi nie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kiedy inputa tak się robi?
robisz takie bledy, ze szok |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pamiętaj o "" bo bez tego nie będzie Ci działać... up może tak ale jak wrzuci to do odpowiednich "" choć style powinno się określać klasa lub po id (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował com 1.12.2013, 23:04:06 |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem to na co mi zwróciliście uwagę i kod wklejam poniżej. Pierwszy form działa, drugi dalej nie. Wydaje mi się, że problem jest ze zmiennymi przesyłanymi postem w drugim formularzu. Nie m dlaczego nie działają. Kiedy je zamienię z jednego formularza do drugiego wtedy pierwszy nie działa, a drugi tak. Bez problemu podmienia wpis w bazie. Używam styli w kodzie bo tak mi wygodniej na szybko coś przesunąć. Normalnie używam class.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1)
zrob print_r($_POST); a bedziesz widzial co idzie a co nie, NIe ma co zgadywac :/ 2) Uzywasz zmiennej $nrkonta ktorej nigdzie nie widze 3) Sprawdz czy nie ma bledow bazy..... Temat: Jak poprawnie zada pytanie Twoj problem sprowadza sie do prostej analizy danych i zamiast to zrobic to lecisz na forum. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca się zastosowałeś
$towar2=$cena2 czegoś takiego nie ma w sql (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Turson a co ci tu nie pasuje? Nie slyszales ze nazwe kolumny tez mozna przekazac do tekstu budujacego zapytanie tak samo jak jej wartosc?
|
|
|
![]()
|
|
Najpierw pomyślałem, że autor po prostu niepotrzebnie wstawił znak dolara i nie chciało mi się wierzyć, że kolumna nazywa się `$towar`, ale dopiero teraz widzę, że cena update'owana w zależności od danych z formularza, więc ok (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem jak nospor polecił. Post jest wysyłany z formularza, ale nie jest przypisywany do zmiennych $towar2=$_POST['towar2'] i $cena2=$_POST['cena2']. Zmienna $nrkonta jest zdefiniowana na samym początku. Nie rozumiem dlaczego działa w pierwszym przypadku.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ale nie jest przypisywany do zmiennych $towar2=$_POST['towar2'] i $cena2=$_POST['cena2']. Tak, tak, oczywiscie..... i wlasnie przed 5cioma minutami zniknela grawitacja na ziemi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) var_dump($towar2); pokazuje? Pokazuje. Jezeli nie pokazuje, znaczy ze 1) $_POST['towar2'] nie ma nic 2) W zlym miejscu to sprawdzasz. zamiast po przypisaniu, to robisz to przed. 3) Podales nam nie caly kod i nie widzimy wszystkich bledow jakich robisz |
|
|
![]()
|
|
a co ma kolumnę o nazwie $_POST['towar2'] ? bo nie wydaje mi się dlatego na to zruciłem uwagę, on ma przecież ustawić dla tej wartości, a nie kolumny o nazwie jablko , tylko raczej towar (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
no chyba ze tak własnie ma i wy to wiecie bo ja tego np nie wiem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) pomijając fakt że nad takim rozwiązaniem trudno o kontrole (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) bo to że tak sie da to ja wiem, nie wyraziłem się tam jasno, tzn mój skrót myślowy został źle odebrany... Ten post edytował com 1.12.2013, 23:31:22 |
|
|
![]()
|
|
@com naprawde nie widzisz obok pola CENA2:
Towar <input type='text' name='towar2'> (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Poza tym pobiera ją wyraźnie z posta, poza tym pierwszy form mu dziala a ma tak samo zrobione.... to sie nazywa kojarzenie faktow (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A to ze o kontrole trudno to inna bajka, ktora nie jest tutaj omawiana. |
|
|
![]()
|
|
Na początek chciałem podziękować za poświęcony czas. Uczę się php sam i z doskoku czasami, ale lubię to (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zastosowałem się do rad nospor i faktycznie dane z post są przypisywane do zmiennych. W złym miejscu to sprawdzałem. Mimo to kod nie działa. Uprościłem go maksymalnie i wklejam poniżej cały plik. Odkryłem, że problemem jest chyba pętla rysująca tabelę z bazy. Kiedy ją wytnę formularz robi wpisy w bazie bez problemu. Co może to powodować?
|
|
|
![]()
|
|
znowu brakuje "
style umieśc w " coś mi się tu wydaje, że powinno być OR (||) a nie AND. Gdy user nie uzupełni któregoś z pól raczej powinno się zatrzymać skrypt
Masz stałą start bo nie widziałem nigdzie deklaracji. Umieść też w uszkach, a do tego === zamiast == |
|
|
![]()
|
|
@iqique włacz wkoncu odrobine samodzielnosci :/
Podalem ci co masz robic, podalem ci linka do tematu, ktory to wszystko wyjasnia. Czy naprawda za kazdym razem trzeba ci pisac: a teraz wez sprawdz czy ta zmienna jest ustawiona czy nie?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Mowisz ze nie wykouje ci sie update. On jest w warunku. Zobacz, czy warunek jest spelniony, jesli tak, zobacz jak wyglada wygeneroane zapytanie, zobacz czy zapytanie nie rzuca bledem. Ile razy mozna to samo powtarzarzac ? |
|
|
![]()
|
|
nospor
Dalej się nie rozumiemy, wiec wyjaśnię to łopatologicznie: przykładowa składnia Update: UPDATE table_name SET column1=value1,...WHERE ....; column1 - musi być nazwą kolumny z bazy danych, wiec jak w input podam jabłko to takiej kolumny mi nie znajdzie, bo w bazie mam kolumnę towar a w niej rekord o wartości jablko a nie milion kolumn o nazwach towarów, bo jeśli tak ma autor to znaczy ze ma źle zaprojektowaną bazę.. Z czym na pewno się zgodzisz.. dlatego też sie poprawiłem w tamtym poście żeby nie było wątpliwości : Cytat sądzę że $towar2=$cena2 nie masz kolumny o nazwie z zmiennej towar2 ale może się mylę, tak to powinienem napisać sory wink.gif
|
|
|
![]()
|
|
ba, bo jest wręcz niebezpieczne, jeśli użytkownik może dać update kolumny jakiej chce, bo wystarczy, że poda ją w formularzu
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 18.09.2025 - 10:36 |