![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie moge sobie poradzić z przechowywaniem czasu online ; /
W bazie mam takie rekordy jak czas_wejscia (np, 1385116379 ) i czas_online ( tutaj ma być przechowywany czas online ) I przy wyjściu chciałem odjąć aktualny czas od czasu wejścia i ten czas dodac do czasu online i później przerobić na : byłeś online 4 dni 5 godzin 20 min i 20 s . ale totalnie mi to nie wychodzi prosze o pomoc! ; / Ten post edytował piotrek442 22.11.2013, 11:58:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A co jesli user nie klinknie wyjscia tylko zamknie poprostu okno? Bedzie caly czas online?
No i pokaz co zrobiles do tej pory i co ci nie wychodzi. Wrozyc mamy? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to jeszcze działa! ale jak to zapisać do bazy? Ten post edytował piotrek442 22.11.2013, 12:17:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Do modyfikacji rekordy w badzie sluzy UPDATE - zajrzyj do manuala.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ja wiem jak się robi update... tylko nie wiem jak odjąć te daty i dodać do ogólnego czasu online..
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiesz jak odjac
![]() strtotime( $exit_time ) - strtotime( $entry_time ) zapisujesz se to do zmiennej: $aktonline = strtotime( $exit_time ) - strtotime( $entry_time ) ; A potem normalnie robissz zapytanie UPDATE $sql = 'update tabela set czas_online=czas_online+'.$aktonline.' where JAKIS WARUNEK NA TWOJE REKORD'; Naprawde tu nie ma zadnej filozofii. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no dobra zrobiłem jak mówisz !
byłem zalogowany trochę a do bazy wpisało "1" ![]() |
|
|
![]()
|
|
Skoror czas w bazie trzymasz w timestamp to nie:
$exit_time=time(); $entry_time = date("d.m.Y h:i:s",$entry_time); $exit_time = date("d.m.Y h:i:s",$exit_time); $aktonline = strtotime( $exit_time ) - strtotime( $entry_time ) ; a: $exit_time=time(); $aktonline = $exit_time -$entry_time ; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
czyli tak?
w bazie zapisuje "0" a wartość początkowa jest też "0" Ten post edytował piotrek442 22.11.2013, 12:56:50 |
|
|
![]()
|
|
jak uzywasz " do tekstu to i laczyc masz przez ".." a nie przez '..'. Zmieniaj z glowa moj kod a nie sobie zmienisz jedno, inne zostawisz bez mian i zadowolny ....
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
teraz to już wogóle nie rozumiem...
|
|
|
![]()
|
|
Ja ci napisalem tak:
$sql = 'blabla '.$zmienna.' blabla'; Ty to radosnie zamieniles na: $sql = "blabla '.$zmienna.' blabla"; Jesli naprawde nadal nie widzisz bledu w swojej zamianie to zapraszam do manuala i zapoznanie sie z podstawami obslugi tekstow. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... byłem zalogowany trochę a do bazy wpisało "1" ![]() Skoror czas w bazie trzymasz w timestamp to nie: ... @nospor chyba za długo w pracy ;]... ochłoń i luknij na temat z boku, bo jak Cię znam wiesz o co chodzi ^^... http jest bez stanowe... więc w tym samym żądaniu nie ma sensu nawet próbować zapisywać czas nie połączenia a czas otwartej strony ;p (no można i jak jest błąd połączenia od razu to jakby nie było połączenia ale to co wspomniałem nie ma sensu nawet zwracać uwagi bo musiałbym dogłębniej opisać)... połączenie http jest bezstanowe - tzn. symuluje się ciągłość połączenia na wiele sposobów, najprostszy i ogólnie stosowany to sesja... sposobem na rozwiązanie tego problemu to np. założyć minimalny czas na stronie i go updatować co jakiś czas w zapytaniu ajax + zdarzenie onuload... inny sposób to skorzystanie z "wiszącego połączenia" gdzie nie zwracamy odpowiedzi, połączenie zostanie zerwane to ten ktoś zamknął połączenie (tu do poczytania hasła w stylu "ajax push", jsonp itd. bo to można zrobić np. na wczytującym się obrazku...), no i akurat przy tym drugim tricku idąc dalej początek i koniec połączenia można by wykonać w jednym skrypcie ale opisywanie to ociera się o daemon wywoływany online więc to też nie ma sensu... najprostsze rozwiązanie jak wspomniałem zapisać start i updatować czas opuszczenie na zasadzie powtarzającego się zapytania ajax lub na zasadzie ajax push... -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
tylko że to jest skrypt gg z bot api . Mam specjalną komendę która dokładnie określa końcowy czas . tylko nie mam pojęcia jak to zapisać zeby działało.
|
|
|
![]()
|
|
@zegarek zegarek.... i kto tutaj ma ochlonac?
![]() Cytat tylko nie mam pojęcia jak to zapisać zeby działało. Przeciez ci napisalem.... jeszcze tego nie poprawiles?
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jak zrobiles inaczej? Przeciez napisales dokladnie to samo co ja ci wczesniej pisalem:
Cytat a: $exit_time=time(); $aktonline = $exit_time -$entry_time ; I tak, to jest wlasnie czas w sekundach. Jak zapisac w bazie? Przeciez tez ci to podalem :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
przepraszam , pogubilem się...
![]() więc jak to np zwraca mi wartość w sekundach to jak zapisze to do bazy i ktoś będzie rok zalogowany to wartość będzie 31536000 ? i jaki typ danych użyć? nie obciąży to bazy? |
|
|
![]()
|
|
A czemu ma obciazyc baze? Jest to zwykly INT UNSIGNED - normalna wartosc dla bazy.
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 19:09 |