![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworze sobie aplikację coś ala ogłoszenia.
Chciałbym aby każde ogłoszenie mogło należeć do kilku kategorii. A kategorie mogą tworzyć drzewo (czyli podkategorie itp). I tutaj własnie mam problem jak przechować jakie drzewo katalogów w bazie ? Może ktoś ma jakiś przykład do pokazania ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Sposobów pewnie jest wiele. Ja mam tak:
tabela kategorie przechowująca kategorie: kat_id kat_kategoria kat_cat kat_order
tabela tut_kat przechowująca powiązania przedmiotu (np. artykułu) z kategoriami: id_tut id_kat
Wtedy masz do dyspozycji SELECT/OPTION z MULTIPLE (tu dodatkowo z OPTGROUP):
Ten post edytował Kshyhoo 14.11.2013, 20:44:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zapisanie drzewa kategorii w bazie danych najlepiej zrealizować przy pomocy tzw. modelu NestedSet - jest to na dobrą sprawę jedna z najlepszych technik zapisu hierarchicznych danych w relacyjnych bazach danych.
2. Przypisanie ogłoszenia do wielu kategorii to najzwyklejsza relacja wiele-do-wielu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:31 |