![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę stworzyć system wspomagający prowadzenie turnieju, popularną drabinkę double k.o. (zwaną też drabinką wygranych i przegranych). Mam problem z rozplanowaniem tego skryptu. Drużyny przechowywane mam np. w tabeli "druzyny", a meczu w "mecze". Co dalej?
Zakładamy, że ilość drużyn = 32. Losowane są pary i dobrane mecze. Zrobie tego to luz. Teraz musi być tak: 1) Rozpiska meczy jeden pod drugim (przykład: http://www.bracketmaker.com/tmenu.cfm?tid=...tclass=ff%20zip ) 2) Po rozegraniu meczu, drużyna zwycięska przechodzi do następnej rundy w drabince wygranych, a drużyna przegrywająca spada do drabinki przegranych. Wszystko z góry wiadomo. Każdy mecz jest wypisany w drabince, zanim się odbędzie i ma swój unikalny numerek. Jest przy nim napisane, kto w nim zagra (zwycięzca meczy numer X ze zwycięzcą meczu numer Y, które to wartości zostają zastąpione nazwami drużyn, jeśli ich wcześniejsze, rozstrzygające mecze się już odbyły). 3) Na końcu odbywa się finał pomiędzy zwycięzcą drabinki wygranych i drabinki przegranych. Jeżeli wygra drużyna z drabinki zwycięskiej to turniej się kończy. Jeżeli natomiast wygra drużyna z drabinki przegranych to mecz grany jest ponownie i dopiero wtedy turniej zostaje zakończony. Nie mam najmniejszego, zielonego pojęcia jak wykonać taki skrypt. Będę bardzo wdzięczny za klarowne naprowadzenie mnie na cel. Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
First thing - rekurencja - po drugie zapisujesz - i kim kto gral - a po meczu aktualizujesz te dane.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rekurencja ? he ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wywołanie tej samej funkcji w tej samej funkcji ? To nie spowoduje zapętlenia się skryptu ?
Niestety zdaje się, że to mnie przerasta ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2004 Skąd: ke ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz racje, taki o to kod spowoduje zapetlenie
Zeby rekurencja byla poprawna musi byc warunek STOPu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale to trudne
![]() na stronie halfik'a był art o rekurencji, ale coś się stało z tą stroną ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale tak szczerze to bez takich podstaw jak rekurencja, raczej nie radze zabierac sie za pisanie aplikacji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Chodziło mi bardziej o to jak to zautomatyzować. W tym mygosubracket WSZYSTKO się ręcznie robi, a w mygosutourney jest (za przeproszeniem) spieprzona instalacja.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Najki: brakuje ci InstallShielda
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No zapewne
![]() To jak będzie, pomoże ktoś zautomatyzować ten shit? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 12:14 |