![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
od jakiegos czas zaczolem sie interesowac php i chcilaem kupic ksiazke o tej tematyce jednak nei wiem jaka wybrac, a jest ich dosc duzo na rynku. Doradzcie cos! Ksiazka mial by byc dla osoby ktora: :arrow: zna html :arrow: ma bardzo male pojecie o programowaniu Ksiazka powinna byc: :arrow: napsiana w prostym jezyku :arrow: powinna zawierac oprocz teori jakas praktyke :arrow: w miare tania Z gory dziekuje za odpowiedz PS Jestem "nowy" i nei wiem czy w dobrym dziale to napisalem =] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jeżeli już się zna HTML, to w zupełności wystarczy manual.
Rozdziały dla początkujących są pięknie przetłumaczone, okraszone dużą ilością przykładów, tak że w zupełności wystarczają. A gdy potrzebne jest coś więcej - jest w sieci kilka dobrych kursów. Żadnych innych rozwiazań nie mogę polecić z czystym sumieniem, bo książki są albo ubogie, albo przepisywane żywcem z... manuala. Co najwyżej warto sobie czasem pewne rozdziały wydrukować, by móc je nosić z sobą do kib...ka ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze i masz racje ze manual.pl jest najlepszy jednak on nie jest w pelni spolsczony... dlatgo poszukuje ksiazki... =]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
ludzie !!!! bardzo prosze o czytanie swoich postow przed wyslaniem!!! te literowki moga kiedys zabic
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja np. bardziej lubie czytac książke (tekst drukowany) niż siedzieć przed monitorem i czytać jakiś kurs (manual oczywiście to podstawa - sa ksiazki ktore praktycznie stanowia przedruk przetlumaczonego manuala - te odradzam).
Co do ksiazek to na poczatek jest dobra 'PHP4. Biblia' lub 'php i MySQL. Tworzenie stron WWW' (ze wskazaniem na ta drugą) oraz 'PHP4.Aplikacje'. To w połaczeniu z manualem wystarczy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2002 Skąd: Gliwice/Radomsko/Szczepocice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Patrząc na opinie userów wydaje się, że php i MySQL. Tworzenie stron WWW jest najlepsza. Sam to kupiłem 2 dni temu i jak na razie jest ok. Chętnie bym się pouczył z manuala, ale przy próbie wydruku pewnie drukarka by mi padła, a czytać go na 9letnim 14calowym monitorze nie należy do żerzy przyjemmnych. Manuala używam tylko podczas pracy, jak czegoś nie wiem.
do ludu: zanim pójdziesz do empiku poczytać jakąś książkę umyj ręce, bo jakiś frajer być może ją kupi... jeśli tego nie zrobisz i staniesz mi na drodze to... [-autocenzura-] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manual
- jest napisany prostym zrozumialym jezykiem - pomiedzy trescia przedstawiane sa przyklady - jest bezplatny - mozna sobie go szybko przeszukac - i wiele innych zalet Ksiazka - kolejny wydatek - to samo co w manualu a nawet mniej - i wiele wiele wiecej innych wad oczywiscie ma tez dobre ![]() - dobrze sie pali jak sie nauczysz / nie nauczysz Wydrukuj sobie manuala zbinduj i wyobraz sobie ze to jest ksiazka. -------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2003 Skąd: Kielce/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co sadzicie o ksiazce 'php Programowanie' z serii Core Helionu? Jak ona ma sie do np. zachwalanej wszedzie 'PHP4 od podstaw'?
pozdrawiam, michal |
|
|
![]()
|
|
Cytat Manual
- jest napisany prostym zrozumialym jezykiem - pomiedzy trescia przedstawiane sa przyklady - jest bezplatny - mozna sobie go szybko przeszukac - i wiele innych zalet Ksiazka - kolejny wydatek - to samo co w manualu a nawet mniej - i wiele wiele wiecej innych wad oczywiscie ma tez dobre ![]() - dobrze sie pali jak sie nauczysz / nie nauczysz Wydrukuj sobie manuala zbinduj i wyobraz sobie ze to jest ksiazka. Chcialem sobie wydrukowac manuala, ale caly manual zajmuje ponad 1500str =] Wiec chyab taniej mnie wyjdzie kupno ksiazki... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale liczy sie to ile bedziesz mial wiedzy po przeczytaniu. Jedna ksiazka nie zalatwi manuala...
-------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1256
A to topic traktujacy o helionie min: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1892 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 24.04.2003 Skąd: Kielce/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1256
A to topic traktujacy o helionie min: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=1892 Niestety nie znalalzem tam nic o 'Core php Programowanie'... Moze nie widze...? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W podanych przezemnie linkach sa ksiazki o php lecz jak slusznie zauwazyles nie ma o 'Core php Programowanie'
![]() Jezeli to helion to radze przejzec ja przed kupnem, gdyz moga byc w niej bledy. Ogolnie odradzam heliona ze wzgledu na niescislosci w listingach i dosc lakoniczny jezyk. |
|
|
![]()
|
|
Wlasnie z tego powodu helionowego zadalem to pytanie, bo slyszlaem ze 'PHP4 od podstaw' jets calkiem dobrze przetlumaczone...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2002 Skąd: Gliwice/Radomsko/Szczepocice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale liczy sie to ile bedziesz mial wiedzy po przeczytaniu. Jedna ksiazka nie zalatwi manuala...
Jasne, że nie, ale może go wspomóc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja także polecam php 4 Biblia...
Co polecacie człowiekowi który zna php na sredniozaawansowanym poziomie? -------------------- r.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Co polecacie człowiekowi który zna php na sredniozaawansowanym poziomie?
Praktyke. Zawsze przy projektach wychodzi to co nie umiemy lub zapomnielismy. Dlatego tworzenie srkyptow pozwala na poszezenie wiedzy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:06 |