![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
zacząłem swoją przygodę z datatables i mam problem... Mianowicie, wypluwa dane z mysql bez polskich znaków, w bazie kodowanie utf8_general_ci, plik server_processing.php kodowanie UTF8 (Bez BOM). connect.php head.php
plik server_processing.php
Dane w tabeli wyplutej przez json wyglądają tak: Warmi?sko - Mazurskie Urz?d Gminy Dane w tabeli mysql wyglądają prawidłowo, są Polskie znaki. Ktoś może mi podpowiedzieć o co chodzi? Jak mogę to rozwiązać? Ten post edytował gogomania 10.10.2013, 09:17:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że trafiłeś na dość czesty problem.
W PHPMyAdmin - dane są ok W skryptach psują się pl znaki W jaki sposób dane trafiły do bazy? Wrzucałeś przez PMA czy skrypt? Jeśli jest tak jak mówisz i masz to pokonfigurowane w skryptach php to spróbuj zrobić tak: Dodaj do bazy poprzez swój skrypt jakieś polskie znaki i wyświetl je z bazy też w skrypcie - na 99,9999% będzie ok. Problem może polegać na kodowaniu samego PMA i ustawianiu kodowania połączenia z bazą. Zawsze może zrobić eksport z bazy z PMA, wykonać import ze skryptu i wtedy będziesz miał sytuację odwrotną - w PMA będziesz miał krzaki a na stronie ok. Poszukaj czegoś o tym jak jest z kodowaniem w PMA i jeśli niczego nie znajdziesz nie uzywaj PMA do edycji/dodawania danych z polskimi literami do bazy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Całą tabelę z danymi mysql zaimportowałem z wcześniej przygotowanego pliku CSV za pomocą Load Data, oczywiście kodowanie tego pliku też ustawiłem na UTF8, w PMA również jest wszędzie ustawione UTF8_general_ci "Wszędzie".
Domyślam się, że problem jest w pobieraniu danych z tabeli mysql do mojego json (datatables). Gdyż w samym kodzie wyświetlania samej tabeli jest OK - są Polskie znaki, typu: "Pokazuję od 1 do 10 z 790 wpisów"; "Pokaż 10 na stronie", ale sama zawortośc pobranych danych z PMA jest już ze znakiem "?" nie krzaczki, tylko znak zapytania... Co jest zastanawiające, a zarazem wnioskuję, że nalezy ustawić kodowanie w skrypcie server_processing.php, którego zawartość przedstawiłem w pierwszym wpisie. Tylko jak mogę wstawić kodowanie utf8 do tego co wypluwa json? Zapomniałem dodać, że przeprowadziłem eksperyment i dodałem wpis z Polskimi znakami za pomocą skryptu i dane w PMA są prawidłowo wyświeltane czyli posiadaja PL znaki. Natomiast w datatables nie - nadal jest "?". Ten post edytował gogomania 10.10.2013, 11:17:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic dziwnego, wiersz:
powinien się znaleźć w pliku server_processing.php, zaraz po wywołaniu połączenia z bazą. |
|
|
![]()
|
|
Ja pierniczę...
wiesz, że próbowałem też już wcześniej dodać ten wiersz z set names... ale głupi (może zmeczenie) dodawałem w niewłaściwym miejscu. Powinno wyglądać tak (dla potomnych):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 18.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
metoda porównywania napisow phpmyadmin utf8_general_ci
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 05:20 |