![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:http://files.tinypic.pl/i/00452/hxdcmyizyrwz_t.jpg)
http://www.tinypic.pl/hxdcmyizyrwz Powyższe zdjęcie jest przykładem z poczty GMAIL, kiedy próbujemy się zalogować. Mojepytanie brzmi: Za pomocą jakiego języka najwydajniej oraz najprościej napisać takie wyskakujące okno, oraz nadać mu właściwości pozycjonujące go? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozycja i wygląd = CSS
Dynamiczne pokazywanie się po kliknięciu = JS( obecnie w CSS3 też się da ) Zadaj konkretne pytania to pomożemy Ci z napisaniem tego albo naprowadzimy jakoś inaczej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował kamil4u 29.09.2013, 14:25:01 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CSS 3 nie, ponieważ nie obsługuje starszych przeglądarek, wolę js w takim wypadku.
CSS 2: Zrobiłem coś takiego. Plik index.php
Plik style.css:
Teraz tak: Nie mam pojęcia, jak dodać taką strzałkę nad oknem, jak jest w G-mailu oraz jak wycieniować okno tak, jak jest to w G-mailu. Nie mam też pojęcia, jak sprawić, aby okno wyświetlało się po naciśnięciu myszą w przycisk Wyloguj. Kolory aplikacji pobrane pluginem ColorZilla dla przeglądarki FireFox Mozilla. /edit Ehh, już i tak widzę, że mam błąd w tym CSS, ponieważ w link Wyloguj mozna kliknąć na całej długości szarego pasa u góry strony ; / To też wiesz, jak naprawić, przyjacielu? Ten post edytował w0jt3k 29.09.2013, 15:59:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak dodać taką strzałkę nad oknem Prawidłowo, ale ciężej - dodać tło i odpowiednio wypozycjonować lub zrobić strzałkę w CSS3 http://www.css3shapes.com/ Gorzej, ale całkiem dobrze to dodać nowy element HTML np. img i odpowiednio go wypozycjonować - position: relative; Cytat jak jest w G-mailu oraz jak wycieniować okno tak, jak jest to w G-mailu To już tylko CSS3 - http://www.css3.info/preview/box-shadow/ - ew. można się bawić ustawianie tła z pliku graficznego, ale zdecydowanie odradzam Cytat Nie mam też pojęcia, jak sprawić, aby okno wyświetlało się po naciśnięciu myszą w przycisk Wyloguj. javascript - zdarzenia - onclick - document.getElementById - .style.display - "none" lub "" - np: Kod <script> document,getElementById("idPrzycisku").onclick = function(){ // document,getElementById("idPrzycisku").style.display = "none"; //znika document,getElementById("idCalegoOkna").style.display = ""; //pojawia się } </script> Oczywiście najpierw nadaj styl display: none; - zamiast visiblity Cytat To też wiesz, jak naprawić Kod <div class="wyskakujace_okno"> ?<div class="gorny_szary_pas"><a href=""><p>Wyloguj</p></a></div> </div> |
|
|
![]()
|
|
ew. można się bawić ustawianie tła z pliku graficznego, ale zdecydowanie odradzam
Dlaczego odradzasz? Załóżmy , że wymiary pliku to 1px * 5px i repeat x, To chyba nie opóźni znacznie wczytywania pliku przez serwer? Moje drugie pytanie: Jak takie strzałki i cienie robić pod starsze przeglądarki? Czy można narysować taką strzałkę np, pod IE 5,6 w js, lub jakiejś bibliotece graficznej, jakiej? Dzięki za całą resztę, bardzo mi pomogłeś. Pozdrawiam. Ten post edytował w0jt3k 30.09.2013, 15:51:52 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Dlaczego odradzasz? Bo mało jest przeglądarek obecnie, które nie obsłużą cienia w CSS3, a jeżeli ktoś nie zobaczy cienia to nic się nie stanie - czas na zakodowanie tego jest mniej opłacalny, niż zrezygnowanie z 5% osób którym nie pokaże się cień( liczba wzięta z powietrza, ale poza IE6/7 to nie będzie mega problemu ) Cytat Jak takie strzałki i cienie robić pod starsze przeglądarki? Czy można narysować taką strzałkę np, pod IE 5,6 w js, lub jakiejś bibliotece graficznej, jakiej? Daruj sobie obsługę IE5 i 6. To przeglądarki, które mają powyżej 10 lat. To tak jakbyś zapytał czy warto robić dodatkowy pas na autostradzie dla samochodów typu maluch. Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:04 |