![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam zrobiony upload obrazów z linka i zastanawiam się nad jedną kwestią w dwóch kontekstach: jak sprawdzić rozmiar upload'owanego pliku? Mam zrobione tak, że najpierw robię file_get_contents i kopiuje kod pliku do tablicy. Co jednak, jeśli okaże się, że plik ma np. 2 GB ? Prawdopodobnie nastąpi mega zamulenie albo wysypanie się serwera. Jeśli tak, to jak sprawdzić rozmiar pliku przed wgraniem do tablicy? Czy jest to w ogóle możliwe? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo od razu waliduj i informuj o tym po stronie klienta (chyba można już tylko z pomocą HTML5). Jak zrobi sobie mega zamulenie to tylko na swoją niekorzyść, serwer nie umrze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 4 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odpowiedź. Mam tylko jedno pytanie: w którym momencie następuje sprawdzenie wielkości? Czy jeśli ktoś wrzuci mi giganta to nie zamulę? Czytałem o wykorzystaniu cURL'a. Czy nie była by to lepsza opcja? Pozdrawiam! Albo od razu waliduj i informuj o tym po stronie klienta (chyba można już tylko z pomocą HTML5). Jak zrobi sobie mega zamulenie to tylko na swoją niekorzyść, serwer nie umrze. A tu możesz rozwinąć, bo właśnie to mnie najbardziej interesuje. cURL? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 04:37 |