![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 22.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam serdecznie, już za kilka tygodni zaczynam 3 rok studiów licencjackich na kierunki Informatyka, co więcej w tym roku trzeba napisać prace licencjacką i to ciekawą (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Mam o tyle dobrze, że nie muszę męczyć tematu, który mnie kompletnie nie interesuje. 'Architektura i infrastruktura stron www' to mój temat. Jako freelancer i programista hobbysta często mam do czynienia z tworzeniem stron. Właśnie tworzenie aplikacji webowych to moja mocna strona.
Programować potrafię (php, js, c#), znam się na bazach danych, tworzyć arkusze stylów potrafię, nawet design nie jest przeszkodą. Dodakowo posiadam prywatna, skromną biblioteczkę: JavaScipt Aplikacje WWW, Mistrz PHP, HTML5 tworzenie gier, JavaScipt i jQuery Nieoficjalny podręcznik, PHP i MySql Vademecum Profesjonalisty, Ajax i PHP i jeszcze kilka tytułów... Ale o czym ja mam pisać w takiej pracy? Moja wstępna, niepoukładana i bardzo niekompletne wizja: - pojęcie architektury i infrastruktury - histora rozwoju stron internetowych (widomo troche histori sie przyda) - dzisiejsza technologia tworzenia stron internetowych - zorganizowanie zawartość na stronie - z punktu widzenia technicznnego - można wejść na temat bezpiczeństwa - poruszyć style programowania (obiektowy, strukturalny) - z punktu widzenia wizualnego - może coś o responsive design? - może o wykorzystywaniu css3 i canvas z html5? Każda odpowiedź jest mi bardzo pomocna. Czy macie jakiąś wizje, pomysł? Zapraszam do dyskusji (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
Chyba jeszcze się nie obudziłam, ale co rozumiesz pod pojęciem "infrastruktura stron www"?.
- histora rozwoju stron internetowych (widomo troche histori sie przyda) Chyba jako zapełniacz ;-)- dzisiejsza technologia tworzenia stron internetowych Czyli, że co?- zorganizowanie zawartość na stronie Innymi słowy usability (użyteczność). O tym można napisać cały (i fajny!) licencjat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .- z punktu widzenia technicznnego Przyznam, że trochę mnie zgubiłeś. Piszesz o systemach na których oparte są strony? - można wejść na temat bezpiczeństwa - poruszyć style programowania (obiektowy, strukturalny) Jak dla mnie trochę chaotyczny ten konspekt. No i nie bardzo rozumiem temat. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
napisz do mnie na pw a w weekend podeśle Tobie mój spis treści. Wybrałem sobie dośc podobny tytuł i leciał on jakoś tak "projektowanie stron internetowych na potrzeby małych i srednich przedsiebiorstw"
@Daiquiri nie aż tak źle sobie to kombinuje. Faktycznie uczepiłeś się tak ogólnego tematu, ze tak naparwde możesz pisać o wszystkim co uważasz, że teraz się stosuje. Tak wiec większosc z tych rzeczy o których bedziesz pisał moze pasować na materiał osobnego licencjatu : ) tak czy siak na pewno bedziesz miał za jakis czas zajecia z promotorem to będzie was kierowął. Na pcozatek oczywiscie wstep/historia, pozniej dlaczego wybrales akurat ten temat, musisz przedstawić jego problematykę itd. dopiero pozniej przechodzisz do konkretów. Mój sam wtęp pracy miał - jak dobrze pamietam około 20 stron. Nie naciągałem treści, pisałem tylko to co jest istotne - ogólnie przyjemny temat. Cały licencjat cos ponad 80 stron. Najgorsze zawsze jest rozplanowanie wszystkiego i wstep. Wytrwałości zyczę : ) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Architektura i infrastruktura stron www
Podstawową rzeczą jest dobre zrozumienie tematu. - Administrator napisze o używanych serwerach, ilościach procesorów, kablach na dnie oceanu itp (tym bardziej że masz w temacie magiczne słowo "infrastruktura"). - Programista napisze o OOP, używanych frameworkach, bazach danych i architekturze, która spina to wszystko razem - Frontendowiec napisze o rozłożeniu elementów, usability, RWD itp. Ktoś, kto nie ma zielonego pojęcia o czym jest temat, napisze o tym wszystkim po kolei (czyli w zasadzie na niczym nie skupi się dokładniej), a jako dodatkowy zapychacz wrzuci jeszcze kilka stron o historii WWW. Nie zrozum mnie źle, nie mam zamiaru Cię atakować. Po prostu chcę Ci pokazać, że napisać można o wszystkim (czyli o niczym) i prześlizgnąć się jakoś przez temat tworząc kolejną pracę, której nikt nie przeczyta, albo można podejść do niego porządnie i zrobić coś, co zasługuje na tytuł licencjatu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
Gitbejbe, nie wiem jakie teraz standardy panują. Niemniej jednak dla mnie ten "początek" powinien stanowić wprowadzenie merytoryczne w postaci tzw. teorii. Rozumiem jeszcze przegląd podobnych rozwiązań, ale co przy architekturze ma robić rys historyczny dla stron internetowych? Taki wstęp w postaci teorii ma pokazać, że potrafisz zrobić przegląd dostępnej literatury.
Podstawową rzeczą jest dobre zrozumienie tematu. O ile mnie pamięć nie myli są nawet za to punkty w arkuszu ocen ;-). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 22.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Bardzo dziękuje, za tak poważne podejście do tematu i przepraszam, że odzywam się dopiero teraz ale dotychczasowa praca nie pozwoliła mi na regularne przeglądanie tematu.
Oczywiście teraz sobie zdaje sprawę, że własciwie na każdy z moich wytycznych można napisać osobną, obszerną prace. Teraz pozostanie mi wybrać taki temat, w którym czuję sie najlepiej. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
dokładnie, wybierz jeden konkretny aspekt (np. usability), dzięki temu samemu się rozwiniesz (bęziesz musiał przeczytać coś o usability, coś więcej niż już znasz), no i później być może twoja praca się komuś przyda (ja lubię czytać czyjeś prace inżynierskie/licencjackie/naukowe).
a jeśli napiszesz o wszystkim i o niczym, to wyprodukujesz makulaturę. (okej, makulaturę, która da ci dyplom inżyniera - ale mimo wszystko będzie to nikomu niepotrzebna makulatura). |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
@Daiquiri
Masz całkowitą rację, ja akurat taki rys zastosowałem w swoim temacie w paru miejscach aby przedstawić moją problematykę. Chciałem w ten sposób ukazać znaczenie obecnych trendów w stosunku do wcześniejszych rozwiązań. Oczywiście jest to tylko jeden z elemntów w całym wstępie. Nie będę wdawał się w szczegóły bo ich poprostu nie pamiętam, ale fakt faktem prace licencjacką można napisać na wiele sposobów - wszystko zalezy od potrzeb. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Zacznij wertować http://whoisusing.it i http://highscalability.com/ :-)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 20:22 |