![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Aktualnie tworzę sobie w głowie taki projekt, w którym chcę wykorzystać system zdalnego logowania - w skrócie taki plugin jak logowanie przez facebooka. I szczerze zastanawiam się jak teoretycznie i technicznie byłoby najlepiej to rozwiązać. Najbardziej zależy mi na tym żeby plugin był łatwy w integracji dla ewentualnego webmastera - więc możliwie jak najmniej jego pracy i kodu do wstawienia na stronę. Teraz jestem ciekaw co byście proponowali jako najlepsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie? Ja myślałem żeby po `zalogowaniu` zwracać użytkownika do wskazanej strony wraz z doklejonymi parametrami GET w tym hash klucza głównego dla zabezpieczenia danych, ale czy to jest rozwiązanie? -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o parametrach get zapomnij, zbyt łatwo podmienić. W takim pluginie potrzebna jest chyba komunikacja bezpośrednia między serwerami, w kontekście wymiany danych o zalogowanym, autoryzacji. User końcowy nie powinien mieć żadnego wpływu na taki proces
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I jaką wizję takiej komunikacji byś proponował? Miej na uwadze to że nie może być sytuacji w której parametry post (dane logowania do mojego systemu) przechodzą przez serwer webmastera.
A co do get to nie byłbym aż tak sceptyczny, wydaję mi się że wysyłanie dodatkowo parametru w którym będzie hash wszystkich danych odebranych + klucz prywatny który zna tylko webmaster mogłoby weryfikować sprawę. Czyli:
Webmaster wtedy porównywałby to z otrzymanymi danymi, jeśli klucz i ip requestu by się zgadzały to akceptowałby takie info. Bo szczerze to nie widzę innej opcji w jaki sposób możnaby połączyć sesje na dwóch serwisach. -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OpenID albo OAuth - w zależności od konkretnych potrzeb. Nie ma sensu wymyślać koła na nowo.
|
|
|
![]()
|
|
No właśnie chcę stworzyć w pewnym stopniu kopię tych systemów a przynajmniej stworzyć coś prostszego w implementacji.
Ten post edytował Mackos 29.08.2013, 14:16:44 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jakim celu, skoro spełniają one wymagania jakie stawiasz?
Ten post edytował Crozin 29.08.2013, 14:07:19 |
|
|
![]()
|
|
Przyznam że jeszcze się nie zagłębiłem w dokumentację Oauth, ale czy jest on w pełni otwartym i modyfikowalnym oprogramowaniem?
Jestem w stanie zmieniać jego kod źródłowy wedle własnych potrzeb? -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja ze swojego doswiadczenia polecam implementację serwera CAS:
![]() Jak go dobrze napiszesz, CAS-Client można zrobić jako komponent dla wielu serwisów, reużywalny i w miarę prosty w implementacji. -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
1. OpenID i OAuth to nie oprogramowanie, a specyfikacje.
2. Tak, możesz pełną kontrolę nad kodem. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Crozin! Znalazłem tyle modułów dla OAuth, które są niemal 100% rozwiązaniem dla mojego problemu.
Dzięki też wszystkim którzy dorzucili swoje 3 grosze do tej dyskusji. -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:31 |